Какво да правим, ако кучето ни се освобождава само от нагръдника си?

JULIUS-K9® предлага модели нагръдници с лента през гърдите Powerharness, чийто дизайн е създаден, за да способства лесната употреба и простото приложение. Този модел нагръдник много често се използва за разходки в големия град или в работата на служебните кучета. Независимо от това, като резултат от неправилно използване на повода, размера или начина на поставяне върху кучето, при някои животни се случва да се освободят сами от нагръдника си.

Когато поводът се дърпа необратимо в противоположна посока на нагръдника, нагръдникът може да се издърпа от кучето. Това може да се случи, ако:

  • нагръдникът е сложен прекалено свободно;
  • кучето започне да се дърпа назад, за да се опита да избяга;
  • кучето се отпуска назад, докато поводът се дърпа напред.

 ВНИМАНИЕ:

Нагръдниците за кучета са проектирани, за да водите кучето си на повод спокойно като щадите врата на кучето, за да спирате кучето, както и за да можете да го издърпате назад в спешна ситуация. Нагръдникът за куче не е средство за принуда! Когато сте с лице към кучето, не придърпвайте повода към себе си и никога не дърпайте кучето след себе си на повод, защото това би му причинило болка. Неправилното използване на повода може да провокира кучето да се опита да избяга. Ако кучето се освободи от нагръдника си, собственикът би бил отговорен постъпката му.

Как да използваме безопасно нагръдника?

Ако кучето ви има склонност към паника или се чувства несигурно близо до уличния трафик, препоръчително е да му окажете съдействие като използвате дръжката на нагръдника.

Друга добра идея за разходка е да използвате нашийника и нагръдника заедно чрез повод с двойна катарама. По този начин кучето би могло да бъде водено безопасно с една ръка, докато нашийникът не би натоварил излишно врата, в случай че се наложи да издърпате внезапно кучето назад.

Ако към нагръдника използвате Y-образен ремък или подлаожка за гърди  за разпределяне на напрежението, това също би помогнало да поставите нагръдника сигурно и удобно.

Как да поставим нагръдника?

Точният размер и правилното поставяне са двете основни неща за всеки нагръдник. Преди да използвате нагръдника за първи път е много важно да прочетете инструкциите внимателно, както и да ги следвате. Ако използвате нагръдник с лента през гърдите, прикрепете обиколната част на нагръдника така че между гърба на кучето и вътрешната подплата на нагръдника да можете да мушнете единствено пръстите си. Ремъкът през гърдите трябва да бъде на разстояние от четири пръста зад предните предните крака на кучето.

Нагръдници, които са поставени прекалено свободно могат да бъдат опасни, защото кучето би могло да се издърпа от тях. Независимо от това, прекалено стегнатото поставяне също трябва да бъде избягвано.

Прочети още специалната ни статия за Поставяне на нагръдник на куче!

Как да разхождаме кучето си правилно на повод?

При разходка, поводът трябва да бъде винаги свободен. Той може да бъде стегнат само, когато има основателна причина за това – например, ако сте принудени да спрете кучето внезапно, поради трафика.

Ако кучето се уплаши, изпадне в паника или просто не желае да продължи да се движи, при никакви обстоятелства не трябва да се опитвате до продължавате напред и да го дърпате. Ако е възможно, дръжте повода отпуснат, но го придържайте къс и се опитайте да хванете и дръжката на нагръдника като минете зад кучето.

В някои редки случаи приучаването на кучето да използва нагръдник може да бъде трудно. В такива ситуации препоръчваме да се обърнете към професионален треньор, който може да използва средствата на положителното стимулиране.

Тази статия е изготвена по материал за официалния блог на Julius-K9.

Четете още любопитни факти и полезни съвети в грижата за най-добрия си приятел като се абонирайте за бюлетина ни тук!

Доскоро!