Как да изберем нагръдник с високо качество и как правилно да го използваме

Чудите се дали да пристъпите към избор на нагръдник за вашия любимец? Тази статия може да ви бъде полезна. В нея ще разгледаме кое определя доброто качество на един нагръдник и как най-добре да го използваме при разходка или на път с кола.

Тестове за изходните материали на нагръдника

Стопаните често възприемат кучето като член на семейството, което поставя здравето и безопасността му на първо място. Затова, добрите производители на нагръдници подбират в изработката на нагръдника висококачествени материали, които могат да гарантират нужната безопасност за употреба от човека.

Всички вносни материали в ЕС изискват сертификата „Reach“, който доказва, че те нямат съдържание на вредни или забранени съставки. Ето защо тази сертификация е важна за ремъците и подплатата на нагръдника на кучето. Тя предпазва от риска животното да приеме потенциално вредни компоненти чрез контакта на нагръдника с кожата му.

За пример, стандартът Oeko-Tex представлява независима система за тестване и сертифициране на текстилни продукти. Първокласните продукти сертифицирани по този стандарт гарантират, че всички материали, които са вложени в производството на нагръдници JULIUS-K9®, са напълно безопасни.

OEKO-TEX

Следва да отбележим, че при други производители е възможно ремъците и катарамите да са с произход извън ЕС. Това крие риск те да са произведени от рециклирана пластмаса, която съдържа вредни субстанции. Възможно е такива нагръдници да имат проблем и с капацитета за издържане на товар. Купувачите е важно да знаят за съществуването на тези и други фалшиви продукти. Възможно е също, да ви бъдат представени фалшиви сертификати, които да ви подведат.

Произведените в Европа продукти трябва да имат всички необходими сертификати, за да могат да гарантират стандарта на материалите, които се използват за направата на катарами. Материалите с високо качество са от критично значение за гарантиране на адекватен капацитет за издържане на тежест.

Поддръжка на нагръдника при ежедневна употреба

  • Ако нагръдника се използва за активни упражнения по няколко часа на ден, трябва да проверите дали кучето няма следи от протриване. Това може да се види около коремната област, врата или подмишниците на кучето – на практика навсякъде, където нагръдника влиза в контакт с него.
  • Ако се натъкнете на видими следи от протриване, трябва незабавно да проверите дали нагръдникът се поставя правилно спрямо инструкциите на производителя.
  • За да намалите риска от подобни проблеми, е необходимо след ежедневна разходка да сваляте нагръдника.
  • При породи, които са с къса козина, порестият или мрежест материал може да предизвика скубане на кучето, така че в този случай може би е по-подходящо да изберете памучен материал. Памукът е и по-лесен за почистване.
  • Сваляемите аксесоари на нагръдника – като чантичките за нагръдник например – биха се цапали по-лесно и затова следва да се перат по-често в сравнение с останалата част на нагръдника.
  • Не се препоръчва машинно пране и сушене на нагръдника, тъй като това би могло да окаже негативно влияние върху общото му състояние.

Тестове за капацитет за издържане на товар при нагръдници

Информираните потребители се интересуват все повече възможността за закупуване на нагръдници, които са преминали през тестове за издържане на товар. По принцип в идеалния случай, всички елементи на нагръдника, което включва шевовете и закопчалките, трябва да могат да издържат на товар три пъти по-голям от теглото на кучето. При нагръдници JULIUS-K9®  това е доказано.

Обезопасяване на кучето чрез нагръдник в кола

Доста е опасно кучето да се оставя свободно в колата. То може да попречи на водача, да се намеси физически в шофирането и дори да се впусне в трафика през отворен прозорец или врата. Това би създало опасност както за кучето, така и за другите.

Един добре проектиран нагръдник би могъл да осигури и ефективен начин да обезопасите кучето в колата си. Подобни нагръдници могат да се прикрепят към самия колан на седалката или да използват предпазители за монтиране в колата (подобно на детските столчета).

Независимо от това, експертите подчертават, че дори и с правилното оборудване и монтиране спрямо актуалните законодателни изисквания, нагръдникът сам по себе си е малко вероятно да изиграе ролята на животоспасяващо оборудване при инцидент с преден сблъсък.

Законите на физиката доказват, че ако една кола с десет килограмово куче на борда се движи със скорост 50 км/ч, това ще доведе до десет пъти по-голяма тежест от тази на кучето върху обезопасяващите ремъци. Само за илюстрация, нагръдници JULIUS-K9® могат да осигурят три пъти по-голямо натоварване от теглото на кучето. Макар че това е идеалният вариант за нормална ежедневна употреба, той може да се окаже недостатъчен за спирачка при сблъсък.

За максимална сигурност при такива ситуации, може да потърсите допълнително специализирано оборудване за безопасност при пътуване.