Как да подхождаме към алергиите на кучето в ежедневието си

При около 10% от кучетата се наблюдават алергии, които варират от непоносимост към определени видове храни до сезонни алергии. Тези неразположения са точно толкова неприятни, колкото биха били и за самите нас. Ето защо е важно да знаем как да се справяме с тези състояния при любимеца си.

Когато не можем да елиминираме източника, който предизвиква алергията – например, когато той се пренася по въздуха като тичинковия прашец – е важно да помогнем на любимеца си да се почувства колкото е възможно по-добре. Научавайки как да управляваме алергиите при кучето си, можем намалим и неразположението му, така че то да се чувства щастливо, здраво и пълно с енергия за дълги разходки и игри.

Алергии, породени от домашни условия

Голяма част от екологичните алергени, които се намират в дома ни, могат да бъдат премахнати. Така например мухълът и плесента често оказват влияние върху кучетата. Мухълът отделя във въздуха спори, които затрудняват дишането и причиняват и други респираторни проблеми. Затова трябва да преглеждаме редовно дома си за следи от мухъл, особено в банята или подземните етажи, както и да се обръщаме към професионална помощ за тяхното незабавно отстраняване. Домашната прах и акарите, които се откриват в нея, също могат да провокират проблеми при кучето. Ето защо е важно прахосмукачката да се използва ежеседмично като се обръща редовно внимание и на чистотата на килимите, завесите и постелките.

Понякога кучетата могат да изпитват алергии към препаратите за чистене, които използваме в дома си. Ето защо, вместо силни химикали като белина, може да преминем към използването на екологични алтернативи.

Ако според вас кучето ви изпитва алергия към нещо в дома ви, наблюдавайте симптомите му и се консултирайте с ветеринар. Бъдете внимателни също когато перете нагръдника на кучето си: нагръдниците Julius-K9 могат да бъдат лесно изпрани на ръка, но перилните препарати, които прилагате, следва да се понасят добре от кучето ви.

Сезонни алергии

Кучетата могат да изпитват сезонни алергии — по същия начин както е при хората, които страдат от сенна хрема, например. Цветният прашец, тревите и семенцата могат да раздразнят кучето ви и да се явят голям проблем, особено ако се отдавате на дълги разходки сред природата. В такива случаи би било полезно да държите кучето си на каишка като го пазите от високите треви, особено през пролетта.

Някои чести симптоми на сезонни алергии включват сърбеж, загуба на козина, кихане, обриви и очни отоци. Може да откриете също, че кучето ви драще с нокти повече от обичайно или трие козина в мебелите и килимите, за да се опита само да намали сърбежа. В тези случаи на сезонни алергии като общо лечение при кучето се използват антихистаминовите продукти. Ако ситуацията е по-сериозна, вашият ветеринар може да прибегне и към противоалергични инжекции за облекчаване на симптомите.

Хранителни алергии

Хранителните алергии са особено често срещани при кучето. Според Pets WebMD, 10% от алергичните реакции при кучето се дължат на погълната храна. Алергична реакция се появява, когато тялото на кучето възприема като вредна дадена храна, която е погълнало. В резултат, то започва да произвежда антитела, което провокира симптоми като диария, повръщане, сърбежи, ушно възпаление и гадене. Това може да предизвика изключителен дискомфорт за кучето.

Ако имате съмнения, че кучето ви има хранителна алергия, наблюдавайте внимателно какво яде и си водете хранителен дневник. Възможно е ветеринарният лекар да ви препоръча ограничителна диета с цел да идентифицирате какво предизвиква тези проблеми. След това може да изключите проблемните храни от диетата на кучето.

Ако кучето ви обаче има навика да поглъща храна, която намира, докато се разхождате, дръжте го на повод, докато откриете към какво проявява алергия.