Как да превърнем посещението при ветеринарния лекар в позитивно изживяване?

Ние хората сме свикнали да посещаваме доктора само, когато имаме проблем. Така, като цяло с нежелание си уговаряме час, независимо дали е при доктор, или при ветеринар. Едно куче обаче, може много лесно да бъде повлияно от това нежелание, което може да ви създаде трудности по време на преглед или в чакалнята. Независимо от това, с малко практика, може да подобрите положението значително, а вашият ветеринар също би бил благодарен да прегледа едно дружелюбно животно.

Първото преживяване на кученцето при ветеринара не е задължително да е положително; то е свързано с първите ваксини и имплантирането на чип, а това са леко болезнени процедури. Дори нещо повече, кучето се поставя на висока хлъзгава маса и се докосва от непознат, а много кучета не обичат това. Следователно, когато си взимаме ново куче, независимо дали е младо или старо, определено си заслужава да посетим ветеринар без конкретна причина, дори и само за свикване с атмосферата. Уговорете си час с ветеринара не само, за да избегнете пиковите часове с много болни животни, но и също, за да се срещнете с доктора, когато има малко чакащи и може да ви обърне внимание.

Започнете с практика в къщи!

Препоръчително е да доведете кучето в уговорения час гладно като се запасите с много лакомства и любима играчка, т.к. наградите могат да помогнат на несигурното животно да преодолее страха си в нови ситуации. Например, ако любимецът ви е леко уплашен да влезе в чакалнята, може да го изкушите навътре с лакомство или играчка. Веднъж след като сте вътре, а кучето ви все още изпитва страх или е прекалено нервно, може да забележите, че изпитва трудности с това да стои на едно място. Не започвайте с галене, защото това може да усили нежеланите чувства. По-добре се запознайте с други кучета в чакалнята, които могат да възбудят интереса на четириногия ви приятел. В такива случаи, пробвайте да говорите на кучето с успокояващ маниер, давайте му задачи като „седни“ или „легни“, а когато ги изпълни – наградете го.

Ако любимецът ви веднага след това упражнение подскочи, нямате причина да изпадате в паника, просто му кажете да легне отново, но този път почакайте малко по-дълго с наградата. Много е важно животното вече да познава задачата, затова започнете да учите кучето да чака търпеливо вкъщи или в училище за кучета, така че при ветеринара, можете просто да му припомните какво да прави.

Извън това, вкъщи можете да практикувате и конкретни прегледи. По този начин, може да научите любимеца си да позволява да бъде докосван, да дава да му преглеждат очите, ушите или зъбите от някой друг без каквито и да е последствия. Необходимо е да практикувате тези стъпки първо вие и след като животното се научи да ви позволява да го правите, можете да помолите и други хора да го прегледат. И разбира се, винаги трябва да награждавате спокойното поведение, независимо дали с похвала или с лакомство.

Когато при ветеринара дойде вашия ред, а кучето ви не желае да влезе в кабинета, изкушете го по мил начин, а ако се налага – отново използвайте лакомство. Ако кучето ви наистина се страхува, не го насилвайте да прави каквото и да е, просто постигнете напредък с малки стъпки. Помолете ветеринаря да не обръща внимание на животното, а вместо това да говори на вас, за да дадете шанс на кучето си да свикне със ситуацията със свое собствено темпо. Ако то започне да проявява интерес, похвалете го и помолете ветеринара или асистента му да му дадат едно от вашите лакомства. След като кучето се успокои в новата обстановка, вече краткия преглед може да бъде осъществен; но помнете – ако то се държи спокойно по време на процедурите, винаги го награждавайте.

Независимо от всичко казано дотук обаче, съществуват ситуации, в които разполагаме с малко време, за да може кучето ви да свикне с обстановката, просто защото се налага спешна интервенция. В подобни ситуации е важно да бъдете твърди и да помогнете на ветеринара да държи кучето според неговите инструкции. След едно такова събитие обаче е важно да прекарате малко време, за да преодолеете лошите спомени, както и да посещавате ветеринара редовно, за да може кучето ви да изгради позитивно преживяване.

Няколко съвета за груминга

Да приучите кучето да свикне към различни процедури в различни среди може да бъде полезно също и при груминга (фризьорският салон за домашни любимци). Следователно, ако имате куче, което има нужда от редовна фризура, полезно би било да го тренирате да обича да се къпе, суши и подстригва още като кученце, защото по тази начин бихте улесните значително работата си в сравнение с това да го заведете на фризьор, когато стане на 1 или 1.5 години.

В заключение, подходящата социализация може да ви помогне в ред ситуации. Отделете й нужното време! Това, което наистина има значение е в нови ситуации да се държите спокойно и винаги да носите със себе си и някаква награда. Ако помогнете на кучето ви да привикне към нови стимули, и вие, и то можете да си спестите много ненужен стрес.

Ако ви предстои посещение на ветеринар, разгледайте специалните предложения на Бифит-ка за лакомства и играчки на преференциални цени през летния сезон.
Статията е по материал на Orsolya Varga-Molnár за официалния блог на Julis-K9

Източник и снимки: https://julius-k9.com/en/how-to-make-a-visit-to-the-vet-a-positive-experience/