Как да работим по-продуктивно рамо до рамо с любимеца си?

77% от хората с дистанционна работа твърдят, че работят по-продуктивно от дома си. Независимо от това обаче, тези от нас, които преживяват тази ситуация в компанията на домашния си любимец, може и да не споделят това мнение. Има хиляди начини, чрез които кучето може да попречи на продуктивността ни, особено когато се опитваме да свършим нещо. Лаенето или моленето за внимание са само някои от тях.

Независимо дали имате по-възрастно куче или кученце, днес ви предлагаме няколко начина за по-ефективна работа от дома, докато в същото време се адаптирате към новия начин на живот в компанията на най-добрия си приятел.

Защо е важно да имаме работен график?

Докато работите от вкъщи, работният график ще ви помогне много, за да гарантирате, че ще може да се фокусирате върху работата си тогава, когато е необходимо. Той ще улесни още и кучето ви в приспособяването му към новата по-структурирана рутина. След като въведете установен график, кучето ви ще започне да разбира кое време от деня е работно време и така постепенно ще свикне с идеята, че вие може и да не сте на разположение.

Създаването на идеален график за работа от вкъщи е възможно, ако се отнесете към деня си, все едно че сте на работа в офиса: работата започва и приключва в определен час, други часове служат като часове за хранене и т.н. В случая обаче е важно графикът да включва и кучето – така, както по принцип му давате закуска, докато правите сутрешното си кафе преди работа например.

Друго нещо, което може да подпомогне прехода ви към режим на работа от вкъщи, е да си определите кратки почивки през деня, които да прекарвате заедно с любимеца си — например в пет-минутна игра или в кратка разходка. В действителност, 70% от стопаните на домашни любимци твърдят, че чрез разходките и игрите с любимците си правят повече физически упражнения. Това може да е от страхотна помощ за хората, които се опитват да останат активни, докато работят от вкъщи.

Защо е необходимо да управляваме времето си?

Понякога междинните почивки могат да бъдат огромно предизвикателство за това да бъдем навреме с работата си, особено ако имаме склонност да губим представа за времето или да се унасяме в работа. В края на краищата, това може да затрудни продуктивността ни, а пък и също да отблъсне кучето ни, най-вече ако го извеждаме на разходка или си играем с него единствено от време на време.

Извън работния график, времето може да се управлява и по други начини. Например, освен ползването на аларма, за да ни сигнализира за почивките през деня, също можем да подготвим предварително в чекмеджето си и кучешките принадлежности на любимеца си (напр. повод или лакомства). Това би ни позволило да не губим време, за да ги търсим, когато имаме нужда от тях.

Как да осигуряваме забавления?

Понякога е просто задължително да обособим самостоятелно пространство за кучето ни. То ще гарантира, че кучето ни има къде да се забавлява самостоятелно, когато сме ангажирани с работата си. Забавлението, от друга страна, може да се осигури чрез храна, играчка за хапане или друга играчка, която не издава звук (за разлика от писукащите играчки). Това би ни помогнало да останем малко на спокойствие сами с работата си, за да можем да се фокусираме.

Една интересна идея за ангажиране на вниманието на кучето до следващата ви планирана почивка е да му дадете кубчета замразен бульон, който може да приготвите сами чрез формите за лед в хладилника. Може да разнообразите новото забавление като поставите в средата парченце готово лакомство например. Това със сигурност ще привлече вниманието на кучето ви за известно време, а вие ще може да работите.

Работата от дома става все по-популярна, дори и стопаните на кучета понякога да са затруднени да работят със същата ефективност, както от офиса. Независимо от това, чрез методите за работен график, управление на времето и осигуряване на забавления може лесно да намерите начини за ангажиране на вниманието на четириногия си приятел.

Оригиналът на тази статия е изготвен от гост-автор Каролин Гор за официалния блог на Julius-K9.

Четете още любопитни факти и полезни съвети в грижата за най-добрия си приятел като се абонирате за бюлетина ни тук! Доскоро!