Можем ли да пускаме кучето си и в леглото си?

Кучето е най-добрият приятел на човека. Независимо от това, дали идеята да допускаме най-добрия си приятел да се сгуши и в леглото ни е наистина добра? Къде да поставим границата?

„Място до нас“

Безспорно, нашият четириног приятел ни носи огромна полза в ежедневието. Той не само ни радва и усмихва всеки ден, но също оказва и положително въздействие върху здравето ни. И макар и кучето да не укрепва непременно имунната ни система, то то определено оказва значително положително въздействие върху по-доброто ни психологическо здраве. 

Затова наистина не е чудно, че всички бихме искали да осигурим най-добрите условия за живот на любимеца си. Един от често срещаните въпроси, пред които се изправяме, е дали е редно да позволяваме на любимеца си да спи до нас в леглото. И това действително е един деликатен въпрос, т.к. винаги съществува граница, която не бива да прекрачваме без внимателно обмисляне.

Ако позволите на кучето си да спи в леглото ви, то това определено би засилило и връзката ви. Също, възможно е да започнете да спите по-добре, да преодолеете евентуални проблеми със съня, както и да регулирате нивото на стрес и кръвно налягане. Този метод обикновено се възприема като перфектното решение за малките кученца, които са свикнали да бъдат близо до майка си и братчетата си. Ако го приемете до вас в леглото, бихте могли да помогнете на кученцето си да бъде по-спокойно от първия ден вкъщи, както и да изградите сравнително по-бързо доверие и силна връзка във взаимоотношенията си. Допускането на любимеца в легло ви би помогнало особено много при осиновени кучета, които в началото е възможно да са напрегнати или срамежливи. Независимо от това обаче, любимецът ви трябва да разполага и със собствено място, както и със свободата да избира. 

„Моето легло, моето пространство“

Човек трябва да постави граница във връзката с кучето си не само с оглед на неговото благоденствие, но и с оглед на собствения си интерес. Във връзката между човека и кучето от особено значение се явява авторитета. Ако кучето ви вече не ви възприема като лидер във връзката ви, то няма да ви уважава и да се вслушва в командите ви. По същия начин както при децата, създаването на правила във взаимоотношенията е важно, т.к. по този начин любимецът ви би научил къде са поставени границите.

Въпросът с хигиената е друг минус в близостта между човека и кучето. Например, дори ако след всяка разходка избърсвате лапичките на кучето си с влажна кърпа, това е доста по-различно от това да го изкъпете старателно. Така се създават доста добри предпоставки за развитие на бактерии и паразити в козината на кучето ви, а пък и действително един кърлеж например би се предал без особени трудности от кучето към човека (кърлежите са особено опасни с Лаймската болест, която разпространяват и която представлява сериозна заплаха не само за кучетата, но и за хората).

Обикновено много малко се говори за това по какъв начин би се повлияла и романтичната ви връзка, ако позволите на кучето си да спи в леглото ви. Въпреки че конфликтите, които произтичат от подобни ситуации могат да изглеждат забавни в комедиите, в действителност може да се окаже така, че четириногият ви приятел просто да измести единия от двамата от леглото. Когато обаче, кучето не е отгледано и от двамата човека в двойката, може да възникне ревност, която да ескалира в агресия.

Всяка връзка между човек и куче е различна – точно по същия начин както няма две напълно еднакви човешки същества, така няма и две еднакви кучета. Преди да вземете решение дали да споделите леглото си с малкия си приятел, обмислете внимателно взаимоотношенията си с кучето като идентифицирате всички възможни рискове, плюсове и минуси. 

Материалът е по статия на Afrodite Szeleczky, изготвен за официалния блог на JuliusK9.