Нагръдници за кучета: видове и приложения част 2

Видове нагръдници за кучета

Съвременните нагръдници за кучета (подобно на тези при конете) могат да бъдат разделени на две основни групи

 • Y-образни нагръдници (тип нашийници или комбинирани – нашийник с лента/ремък през гърдите);
 • С лента/ремък през гърдите (откъдето идва термина нагръдници).

И двата типа нагръдници могат да включват допълнителна част –тип седло (с и без подплата), като могат да бъдат и с различна ширина на ремъците. И двата варианта са подходящи за разходка на повод. Те са предназначени за употреба от един до два часа на ден, както и по време на дневни разходки.

”Y” – образни нагръдници

Комбинираните нагръдници, които включват както нашийник, така и лента през гърдите, се разполагат между врата и ставите на предните крака на кучето. Ремъкът около врата позволява на кучето да използва оптимално способността си за дърпане, чрез цялата повърхност на гръдния кош и гръбнака. Не е случайно, че този тип нагръдници се използват при дърпането на шейни – той е ефективен и удобен.

”Y”- образните нагръдници са разработени специално за кучета като вариант на модела, използван при конете. Най-известните примери от този вид са предназначени за теглене на шейни, усъвършенствани за теглене на товари, като формата им е подобрявана в продължение на векове. Напоследък те стават популярни и като ежедневни нагръдници за кучета.  

Подплатена част

Освен за теглене на шейни, в наши дни Y-образните нагръдници се използват и в спортове с тежести / weightpulling/, както и при издирвателни операции. Всички Y-образни нагръдници имат подплатена част, прикрепена към ремъка около врата, която минава под корема на кучето, паралелно на гръбначния стълб. Тази подплатена част под гръдния кош и корема може да е изработена като част от нагръдника, но може да бъде добавена допълнително. Една обемна подложка може да създаде трудности на улицата, тъй като е под корема, близо до земята, където има възможност да се накаля и изцапа. От тази гледна точка, по-практично е да използваме подвижна подплатена част. Това подобрява общия комфорт на кучето и улеснява редовното почистване.

Във варианта на Y- образните нагръдници, предназначени за теглене на шейни, поводът е прикрепен към задната една трета от тялото на кучето. Това е оптимално разположение както по отношение на комфорта, така и за максимална сила на теглене.

Ширина на лентата (ремъка)

Широките ленти разпределят напрежението от дърпане по тялото на кучето и помагат правилното водене на кучето на повод. При възрастните кучета, които имат по-ограничени движения, допълнителното уплътняване на широките ленти прави нагръдника още по-удобен и ефективен.

Съществуват и Y-образни модели, които са подходящи за ежедневна употреба. Поводът може да бъде прикрепен по-скоро към предната им част за по-лесно водене, отколкото към гърба, както е при нагръдниците за шейни. При избор на такъв нагръдник трябва да се отчетат и уменията на стопанина на кучето: понякога може да отнеме време и практика, за да се усъвършенствате за работа с такъв нагръдник.

Предимства на Y-образните нагръдници

 • Силата на мускулите на гърба и гръдния кош могат да бъдат използвани максимално, благодарение на разположението на ремъка по продължение на линията на пресичане на мускулите по раменете с врата;
 • Кучето може да използва цялата си тежест, за да тегли товар по ефективен и ергономичен начин;
 • Нагръдникът може да бъде комбиниран със седлова част, която позволява прикрепяне на светещи елементи за по-добра видимост или други аксесоари на гърба и от двете страни на кучето

Недостатъци на Y-образните нагръдници

 • Поставянето им може да бъде сложно: прикрепянето на катарамите и страничните закопчалки е сложно, особено ако не знаете как работят.
 • Ако не е поставен правилно, Y-образният нагръдник може да създаде напрежение в дихателните пътища и кръвоносните съдове на врата.
 • Този модел не може да се използва при кучета-водачи.
 • Някои кучета не обичат врата им да бъде докосван от ремъци. В тези случаи трябва да се използва друг вид нагръдник.
 • Ако подплатата на лентите около врата е неподходяща, това може да причини нежелано дърпане и теглене.
 • Трябва да бъде почистван целия нагръдник, тъй като подплатената част рядко е сваляема.

Продукти на Julius-K9®

Компактният модел на Y-образен нагръдник на Julius-K9® от 2017 г. разполага с еластичен повод, който придържа основата и може да се удължи с 2 сантиметра. Този еластичен ефект предотвратява рязкото дърпане или влачене. Когато използвате нагръдника за работна сесия или активна разходка, това осигурява оптимален комфорт за животното, както и облекчава въздействието върху ръката и раменните стави на човека, който държи повода.

Нагръдник през гърдите

(*Известен е още като модел с лента през гърдите и е представен от по-ранни модели на Julius-K9 като Norweger и K9®)

Най-ранните археологически находки за такъв тип нагръдници датират от бронзовата ера. Нагръдниците били традиционно използвани при коне и работещи животни в източните цивилизации, докато в западните цивилизации по-голяма популярност имали нагръдниците тип нашийник.

В Берлин, добре познатата статуя на конете с колесници от Бранденбургската врата изобразява нагръдници през гърдите, но паметникът е построен чак през 18 век. В по-близко минало немските кучета биха използвали по-скоро нагръдник тип нашийник. Нагръдникът през гърди пасва удобно на гърдите на коня, докато оставя цялата област на врата свободна.

Пример за нагръдник през гърди на конете на Бранденбургската врата

Този модел е най-популярният модел нагръдник в Европа. И двата модела “Norweger” и “K9®” разполагат с лента през гърдите, която съединява хоризонтално двете раменни стави на нивото на гръдния кош. Модели ”IDC® също имат тази особеност, но поради уникалния си дизайн заслужават отделна дискусия.

При избора на нагръдник за куче е необходимо първо да вземете предвид анатомията на кучето и дейностите, които искате да извършвате. Не може да изберете нагръдник, специфичен конкретно за дадена порода.

Като пример, лентата за гърди на модел IDC®  се извива надолу в посока на гръдния кош. Не е така при другите два модела Norweager и K9® , което означава, че гръдната лента при техния дизайн понякога може да се приплъзне към врата на кучето, което от своя страна да причини задавяне, когато кучето се разхожда на повод.

Прочетете повече за особеностите при избор на нагръдник за различни породи в статията ни тук.

Основен приоритет при нагръдника с лента през гърдите е да защити кръвоносните съдове на врата и дихателната система. За ефективно гарантиране на последното се използват различни подложки/ремъци за прикрепяне към лентата на гърдите.

Лентата на гръдния кош лесно се приплъзва в посока врата на кучето, когато то скача или повдига предните си крака

Когато избирате нагръдник за кучето си, задължително трябва да се консултирате с инструкциите на производителя за определяне на размер, както и да разгледате наръчника за употреба. Ако мислите, че лентата през гърди би могла да засегне движението на кучето, когато то се навежда напред, то тогава модел IDC®  Powerharness може би е по-подходящата опция.

Не се изкушавайте да вземете една идея по-голям размер нагръдник за растящото куче, тъй като лентата през гърди може да се отпусне на предните му крака и да му позволи да избяга. Подложката за гърди осигурява лесен начин да подсигурите нагръдника, за да затрудните бягството. Не пречете на свободното движение на краката на кучето чрез прекалено затягане на ремъците. Най-безопасният вариант е да следвате инструкциите за правилно поставяне на нагръдника.

Прочети повече за това как да определиш точния размер на нагръдника и виж видео тук.

Предимства на нагръдника през гърди

 • Лесен за слагане
 • Лесен за нагласяне
 • Наличен с и без чантички
 • Моделите Julius K9®  включват и чантички, които са произведени в Европа и които са преминали през тестове за издържане на товар
 • Чантичките могат да бъдат монтирани просто чрез самозалепващи се лепенки към седловата част
 • Подплънките за гърди за нагръдници и Y-образните ремъци могат да бъдат прикрепени допълнително
 • Могат да бъдат сложени и различни светлоотразителни лепенки

Недостатъци на нагръдника през гърди

 • Когато е без подплънка / y – ремък, гръдната лента може да се приплъзне към врата на кучето и по този начин да натовари му предните крака при спортове с тежести
 • Ако е поставен прекалено свободно, нагръдникът може да се изхлузи от главата на кучето
 • При неправилен избор на размер или нагласяне на нагръдника, катарамата може да протрие крака на кучето
 • Вариантите за прикрепяне на фенер са ограничени
 • За по-малки кучета седловата част може да е твърда
 • Нагръдниците през гърди не са подходящи за всички видове кучета и не могат да бъдат използвани при спортове с дърпане


Нагръдник IDC® : комбинация от Y-образен нагръдник и нагръдник през гърди

Модел нагръдници IDC®  съществува в две версии – със седлова част и само с ленти. Те са първите в света и може би единствените нагръдници, които поставят своята нагръдна лента въз основата на математическо уравнение. Тригонометричното изчисление (2010) позволява на лентата да се разположи върху гръдния кош на кучето в сходна посока на напрежението, което то би изпитало при водене на повод. Това предотвратява каквото и да е напрежение във вратната област.

Предимства на нагръдник IDC® 

 • Наличен в две версии – със седлова част и само с ленти (ремъци)
 • Гръдната катарама е разположена близо до гърба, далеч от краката на кучето, което гарантира, че тя няма да пречи на движението, дори когато е поставен неправилно
 • Лентата през гърди оставя врата напълно свободен
 • Както и при Y-образния нагръдник, задната част на врата е заобиколена от подплатена седлова част
 • Широката лента през гърдите има твърда структура, така че да стои здраво върху гръдния кош, а не да се мести надолу към краката
 • Произведен е в Европа и е изграден от компоненти, които са тествани и са преминали през стриктна инспекция
 • Към по-големите и средни размери от модела могат да се прикрепят фенери и други аксесоари
 • От двете страни на нагръдника могат да се разположат светлоотразителни лепенки

Недостатъци на модел IDC® 

 • Ако бъде използван неправилен размер, лентата на гърдите може да се приплъзне надолу към краката
 • Подложките за гърди за нагръдници трябва да бъдат монтирани отделно
 • По-малките размери (за кучета до 10 кг) имат ограничени или никакви варианти за прикрепяне на фенери
 • Най-малките размери (за кучета до 3.5 кг) имат по-твърд дизайн, което първоначално може да изглежда странно. Независимо от това, според проведените тестове, тази особеност не влияе по никакъв неблагоприятен начин на кучето.

Страничен поглед към нагръдник IDC® 

Най-добрата позиция на лентата през гърди върху кучето

Широката лента през гърди се движи в синхрон с предните крака на кучето, а когато е необходимо се приплъзва нагоре към гръдния кош

Лентата през гърдите е разположена близо до вратната обиколка, както и при Y-образния нагръдник

Нагръдници за кучета с чантички (Y-образни нагръдници и нагръдници през гърди)

Всички дизайни и размери на моделите на Julius-K9 съществуват във варианти, на които могат да бъдат прикрепени чантички. Това приспособление се поставя на гърба като частично покрива двете страни на кучето. Тук също може да бъде добавено и друго техническо оборудване като фенери, камери, чанти и лепенки. Това гарантира, че оборудването не влиза в контакт с тялото на кучето и следователно не се намесва в движението му.  

При модела нагръдник IDC® , вратната обиколка на седловата част съответства на вратната обиколка на Y-образния нагръдник, което подпомага равномерното разпределение на напрежението, когато кучето е водено на повод.

Седловата част е налична в палитра от цветове, което осигурява висока видимост. Те са с водонепроникаема външна част и са от щадящ кожата материал с добра пропускливост отвътре (напр. памук).

*Любопитна подробност е, че приютите за кучета предпочитат този модел нагръдник за кучетата си, т.к. са установили, че чрез тях несигурните кучета придобиват увереност, когато са разхождани на повод.

***

Тази статия е изготвена по материал за официалния блог на Julius-K9.

Четете още любопитни факти и полезни съвети в грижата за най-добрия си приятел като се абонирайте за бюлетина ни тук!

Доскоро!