Нагръдници за кучета: видове и приложения част 1

Нагръдниците за кучета първоначално били разработени за теглене на товари при впряговете за шейни, за прикачване на товар или просто, за да показват надписи, които привличат вниманието.

Защо тогава в наши дни един стопанин на куче да избере нагръдник вместо нашийник за кучето си?

На практика всички модерни нагръдници за кучета се базират на тези, използвани при конете от близкото минало. Тези работещи животни са дърпали тежки товари в продължение на десетилетия години. Затова, нека разгледаме кои са основните модели нагръдници по принцип и кой от тях би бил по-добрият избор за вашето куче.

Нагръдници при конете  

Традиционно съществуват три различни модела, от които може да се избира:

 • Нагръдник тип колан;
 • Нагръдник през гърдите;
 • Нагръдник тип нашийник
 • Първият тип нагръдник – тип колан – е внесен в Европа от Китай преди 2000 години. Той бил използван от древните цивилизации за животните теглещи товари, както и в конниците по това време.
 • Нагръдникът през гърдите, известен още като нагръдник с лента през гърдите, датира от римско време, а бил въведен, поради „задушаващия“ ефект на нагръдника тип нашийник. Физическото напрежение, което предавал новият нагръдник към дихателната система на животното, предотвратявало пълното му изтощение. Така, той осигурявал повече свобода на дишане и съответно – по-ефективна работа.
 • Последно, нагръдниците тип нашийници били разработени и приложени предимно в Европа за теглене на тежки товари при определени животни. Те позволявали конят да използва пълната си сила, което довело и до по-ергономичния им дизайн, в сравнение с нагръдника през гърдите.

Видове нагръдници при конете: нагръдник тип колан, с лента през гърдите, тип нашийник

Нагръдници при кучетата

От древните кучета за боеве до съвременните спасителни кучета

В древността нагръдниците за кучета се прилагали предимно за кучета, които имали специално предназначение – например, когато участвали в атака и защита при боеве или битки. Или пък за охрана на военни територии.

С избухването на Първата световна война обаче, служебните кучета започнали да се използват като спасителни кучета или още за изпращане на съобщения. Както се случва понякога, технологичният напредък по време на конфликт стимулирал развития и в други сфери на живота в мирно време.

Например през 1849 г. по време на златната треска кучетата теглели шейните с товари по същия начин, както преди това теглели каруците в битките. От друга страна, след Първата световна война били въведени и първите кучета-водачи, които използвали нагръдници, разработени за военни цели.

По-нататъшното развитие на оборудването за кучета и по-конкретно нагръдниците се случило в началото на двадесети век.

В заключение: приложение на нагръдниците за кучета в миналото

В различните периоди нагръдниците били използвани основно при следните случаи:

 • в древността – за участие в битки като нападаща сила;
 • в древността и до наши дни – за теглене на шейни или тежки товари;
 • по време на Първата световна война – при спасителни операции и за пренасяне на лекарства;
 • след Първата световна война – за кучета-водачи при хора с нарушено зрение.

Приложение на нагръдниците за кучета в наши дни

Днес нагръдниците за кучета намират далеч по-широко приложение. Търсенето на нови функционалности непрекъснато се развива, тъй като кучетата се включват във все по-голям кръг дейности.

В наши дни нагръдниците могат да се използват за:  

 • разхождане на кучето (със светлоотразителни елементи при нощни разходки);
 • рехабилитация на наранени кучета;
 • плуване;
 • като спасителен механизъм при пренасяне на кучето;
 • за носене на знаци и табели.

Нарастващата популярност на нагръдниците за кучета

През 90те години на миналия век нагръдниците започнали да увеличават своята популярност в резултат на кампаниите на защитниците за правата на животните. Нагръдникът се явявал по-удобен и оказвал по-малко напрежение върху врата на кучето, в сравнение с нашийника.

Според един критик на нашийниците:

Наричаме кучето „най-добрият приятел на човека“, а в същото време го влачим за врата? Това е противоречие, както и една от основните причини да предпочитаме нагръдниците. Те са интуитивно по-добри за общото здравословно състояние на кучето.“

***

Тази статия е изготвена по материал за официалния блог на Julius-K9.

Четете още любопитни факти и полезни съвети в грижата за най-добрия си приятел като се абонирайте за бюлетина ни тук!

Доскоро!