Направете обучението на кучето забавно

През последните 20-25 години, центровете за обучение на кучета се промениха съществено. През 90те например, повечето обучения се провеждаха чрез повод като кучетата бяха принуждавани да ходят от едната страна на стопаните си чрез силното му дърпане. Днес обаче, обучителните центрове вече поставят много по-силен акцент върху хармонията, отколкото върху прецизното изпълнение на задачите. На преден план по време на обучението излиза мотивацията за сметка на принудата. Ако мотивацията е правилна, всяко куче би било щастливо да се научи доброволно да седне по команда, без необходимост от дърпане.

За да обучите кучето си добре и ефективно, първо трябва да откриете какво го мотивира. Има кучета, които биха направили всичко за едно лакомство, докато други биха се развълнували само при вида на играчка. Ако сте късметлия, вашето куче би обичало и двете.

Наденички, сирене и печено

Храната е най-очевидният инструмент за мотивация и тя се използва с тази цел от повечето центрове за обучение. Една почерпка е нещо специално, тя може да не се дъвче като е добре да бъде лесна за консумация. Ето защо, сухата храна не е най-добрият избор в този случай. Може да опитате със сирене, наденички или други лакомства.

Често може да се окаже, че кучето изпълнява задачи, за да получи наградата си вкъщи, но в същото време я отхвърля или не я приема, когато е на улицата или в обучителния център. Това е напълно естествено явление. В този случай си струва да изберете по-съществена и вкусна награда като печено месо или друго лакомство, което кучето ви обича много.

Вместо храна за награда може да използвате още и играчка. Това може да е топка, която хвърляте надалеч, но също така и друга играчка, която и двамата можете да сграбчите и да дърпате. Единственото, което трябва да направите, е да изберете играчка, която наистина мотивира кучето.

Ако искате кучето Ви да е щастливо, когато е на обучение с Вас, то тогава трябва да избягвате дисциплиниране по време на обучителната сесия. Свръх наказанията по време на обучение може да отблъснат кучето и то да не иска да работи повече с вас. Това от своя страна би довело единствено до разочарование.

И накрая, настроението Ви по време на обучение е от огромно значение. Ако сте изпълнен с ентусиазъм и се забавлявате, докато обучавате, кучето Ви ще изпитва същото. Ако обаче намирате обучението за отегчително, не очаквайте настроението на кучето Ви да бъде приповдигнато. А ако сте уморен или нетърпелив, по-добре не се захващайте с обучение, тъй като това ще има повече вреди, отколкото ползи.

Инструментът, който предизвика революция в обучението на кучета

По време на обучение, лакомството почерпка обикновено се използва като „първичен стимул“ – когато кучето седне, то веднага получава наградата си. Независимо от това обаче, ако кучето е прекалено възбудено и веднага подскочи, ситуацията е вече малко по-трудна, тъй като още преди да сте дали наградата си, то вече е започнало да прави нещо друго. Същото е вярно и ако кучето е далеч от Вас, а в същото време иска да го поощрите за нещо, което е направило.

Обучението със сигнален звук е отличен начин да преодолеете този проблем. При този метод, когато сигнализирате на кучето със звуков сигнал, това би му подсказало, че се е справило добре и че ще получи наградата си. Това се нарича „вторично потвърждение“. Разбира се, в самото начало този звук не би означавал нищо за кучето Ви. Необходимо е да го приучите, че след сигнала винаги следва лакомство. Така, ако след няколко дни практика вече виждате, че любимецът ви очаква награда след сигнала, спокойно може да започнете да използвате звуков сигнал и по време на обучение.

Едно страхотно предимство на звуковия сигнал е, че той издава отличителен звук, който е един същ, независимо от това къде сте Вие. Чрез него може да показвате на кучето си много по-бързо кога се е справило добре и дори ако лакомството закъснее малко, това вече би било без значение.

Първоначално този метод на обучение е използван в обучението на морски бозайници. При тях принудата не е приложима. Така, те свикват да ловят риба след звуков сигнал от свирка. Чрез подобен звук те сигнализират и на тюлените в другия край на басейна, че са добре. Методът вече се използва успешно в обучението на домашни животни, както и при диви животни в зоологически градини, когато например ги подготвят за медицински преглед.

Много стопани се страхуват да използват звуков сигнал, тъй като се притесняват, че ще им се наложи да се разхождат с кликър и лакомства до края на живота им. Но случаят е различен. Ако кучето се е научило да изпълнява задачата чрез команда, кликърът вече е излишен.

Също с помощта на кликър вече се въвежда и нов обучителен метод, който се нарича „формиране“. Основното при него е, че вместо да бъде насочвано с награда, кучето трябва да открие само за себе си пред каква задача е изправено. Методът прилича малко на играта на студено и топло. Ако кучето направи опит в правилната посока, обучителят сигнализира чрез звуковия сигнал и дава наградата. Ако опитът е в грешната посока — не следва нищо. Тъй като при този метод кучетата трябва да мислят през цялото време, те запомнят задачите много по-ефективно.

Прави като мен

Животните учат много добре от други животни, независимо дали става въпрос за храна или грижа за малките. Независимо от това, кучетата са малко по-специални, тъй като могат да учат не само от други кучета, но и от хората чрез наблюдение. Обучителният метод на тази основа се нарича „Прави като мен“.

По време на обучителна сесия „Прави като мен“, кучето първо се учи да имитира собственика си след-команди с думи и трикове, които вече познава. След това се представя и новият модел на поведение. Методът е основно подходящ за въвеждане на по-сложни задачи. Например, ако искате да научите кучето си да вдигне празната бутилка от масата в единия край на стаята и да я изхвърли в кофата за боклук, този метод е добър начин да го постигнете. Независимо от това, той е с ограничено приложение за заучаване на обичайни задачи за подчинение.

Независимо кой от тези позитивни подходи приложите в обучението на кучето си, времето, което ще прекарате заедно, определено ще се отплати. Като резултат от сесиите за обучение, кучето Ви не само че ще Ви обръща повече внимание, но и взаимната ви връзка би станала по-силна.

Тази статия е изготвена по материал на Orsolya Varga-Molnár, публикувана на официалния блог на Julius-K9. Научавайте още любопитни факти и съвети в грижата за най-добрия си приятел като се абонирайте за бюлетина ни тук! Доскоро!