Няма такова нещо като достатъчно играчки

Преброявали ли сте някога играчките на кучето си ? Аз лично никога не мога да устоя на изкушението на нова забавна или иновативна играчка, така че според мен, вече бих могъл да напълня един чувал с играчките, с които разполагам.

Нашата колекция включва плюшени топки, грухащо прасенце, флуоресцираща жълта топка на въже, отскачащи и светещи топки и ръчно правени играчки от изкуствена кожа. Обикновено последните са най-вълнуващи, въпреки че моят голдън рeтривър си има и стари любимци. Като цяло той наистина държи на плюшените си играчки, никога не ги разкъсва и предпочита да ги ползва като възглавница. Или по-скоро така беше, докато в живота ни не нахлу една френска овчарка, която започна да му краде всичко. И така, безнадзорните плюшени играчки обикновено започнаха да завършват на парчета.

Кои играчки на коя възраст

При кученцата е препоръчително да започнем с меки играчки, каквито са например издължените плюшени играчки или чорапи със завързан възел, така че да можем да издърпаме играчката от кучето, без опасност да му повредим млечните зъби. По време на растенето на зъбките трябва да внимаваме да няма рязко дръпване по време на игра, както и да имаме предвид, че през този период любимецът ни дори може да откаже да играе. Това, което ви препоръчвам да избягвате, са меките гумени играчки със звук, т.к. кучето може съвсем лесно да ги пробие с острите си зъби. Обикновено, кучетата не се задоволяват с това. Те продължават да дъвчат, както и да поглъщат парчета, в който случай ще трябва да проверите дали всички парчета са на мястото си.

Играчките, които задържат вниманието на кучето за по-дълъг период от време, могат да са особено полезни при кученцата, когато ги приучавате да стоят сами. Този тип играчки обикновено се изработват от по-твърд тип гума и могат да бъдат напълнени с лакомства или пастет. Ако направите това, кучето очевидно ще се опита да оближе и последното парченце храна, останало в играчката.

Внимавайте с топките, които купувате

Едва ли има собственик на куче, който да не е купил поне веднъж някаква топка на кучето си. Има кученца, които наистина полудяват при вида на нещо в кръгла форма, докато на други им отнема малко повече време, за да разберат как точно да действат с тези играчки. Независимо от това, следва винаги да внимавате, т.к. прекалено дългата игра с топка на практика може да пристрасти кучето ви към нея.

Когато избирате подходящата топка, винаги обръщайте внимание на материала, защото една топка за тенис, например, би могла да износи зъбките. Размерът на топката е също важен, тъй като ако е прекалено малък, кучето случайно може да я погълне, при което положение тя би могла да бъде отстранена само оперативно. Ако пък е прекалено голяма, тя няма да бъде удобна за кучето да я повдига.

Когато кучето започва да навлиза в зряла възраст, както и при възрастните кучета, можете да използвате играчки, които са изготвени от по-твърд материал и трябва да бъдат държани по-здраво – така наречените ръкави или възглавнички за хапане с дръжка. За разлика от плюшените играчки, можете да дърпате този тип помагала без притеснение от разкъсване.

Как да си играем с кучето?

Никога, но абсолютно никога не насилвайте кучето да държи играчка в устата си! Вместо това, опитайте да се държите все едно носите нещо много интересно със себе си и поиграйте с него пред кучето, за да провокирате интерес.

Ако кучето ви е предпазливо, не се навеждайте над него, за да го докосвате, само защото така ви се е приискало! Вместо това, наведете се до неговото ниво и бавно местете играчката пред очите му, за да спечелите вниманието му. Ако то хареса играчката и я получи, не бягайте след него! Останете на мястото си, т.к. животното може да я отнесе. Ако стигнете до този вариант, не му изтръгвайте забавлението на мига, а го похвалете. Дори може да опитате да се сборите и да го оставите да спечели. Играта с вас трябва да е винаги положително преживяване за кучето ви. Ако то наистина се е отпуснало върху топката и не желае да я вземе, просто подгответе две еднакви играчки и почакайте да видите дали кучето няма да размени първата за втората.

Ако кучето ви е малко по-напористо и му харесва да се бори за играчката, вложете цялата си енергия в това да я получи. Не се страхувайте да играете малко по-интензивно с него. Може да опитате и малко обучение по самозащита. Ако на кучето му харесва не само да получи, но също и да държи играчката, може да се опитате отново да я размените с друга играчка.

От време не време се опитайте да играете с кучето си и без играчки. Играта заедно създава по-добра връзка и може да бъде много полезна. Например, ако попаднете в ситуация, в която кучето ви стане напрегнато, може да развиете способност да го успокоите чрез малко игра.

Не се страхувайте да използвате играчка по време на тренировка

Ако разполагате с различни видове играчки, след известно време ще забележите, че кучето ви си има фаворити, които харесва повече от други. Понякога може да се окаже, че то мотивира по-добре с играчка, отколкото с лакомство. Следователно, запазете най-любимите играчки за тренировки и му ги давайте, само когато свърши нещо изключително добре. Това би направило ученето доста по-забавно за него, а играчката от своя страна, също би станала доста по-ценна.

Важно е да се запомни, че не бива да остявате играчки на кучето през цялото време, т.к. то ще започне да ги цени, ако играе с тях само на специални поводи и само с вас. По този начин, дори може да избегнете ситуациите с „експлоадиращи играчки“ в случаи, в които кучето е отегчено.

*Статията е по текст на Orsolya Varga-Molnár за официалния блог на #JuliusK9.