Работата от вкъщи е голяма промяна за Вашето куче

В момента пандемията от коронавирус бушува по света. Днес има много, действително много хора, които работят от вкъщи, а това оказва съществено влияние върху ежедневието на кучето. Това е още по-вярно, ако преди това то си е стояло вкъщи, докато вие сте ходили на работа…

Преди тази промяна, кучето Ви е имало навика след сутрешната си разходка да бъде оставяно само в къщата или градината, където да прекара по голямата част от деня в почивка.

Да си сам вкъщи е доста различно в сравнение със ситуацията в момента. Още повече, ако в семейството ви има деца, чиито игри и дандании могат да са доста уморителни за по-чувствителното куче. Може би няма да се изненадате, ако откриете, че кучето Ви е неспокойно, не може да си намери място или непрекъснато ходи след Вас?

Какво можем да направим, за да улесним живота на кучето си в сегашната ситуация?

  • Осигурете на кучето си възможност за почивка. То трябва да може да стига до своето място необезпокоявано. Една кошница или просто подходяща кутия биха могли да са особено подходящи в случая.

(Ако кучето Ви не е свикнало с тези вещи, приспособете го към тях постепенно! Например, поставете храна при отворена врата, оставете настрани лакомства и го наградете с тях, ако си ги вземе само.)

  • Обръщайте по-сериозно внимание на кучето си, ако в семейството си имате малки деца. Шумните игри, тичането и непредсказуемото поведение на детето може да бъде източник на стрес за кучето. Ако това е случая при Вас, може дори да заключите любимеца си в банята за няколко часа, така че да може да си почине на спокойствие. 😲
  • Опитайте се да променяте колкото е възможно по-малко неща в дневната рутина на кучето си. Разходките трябва да се провеждат в обичайното време, но ако Ви е възможно – опитайте се да ги направите по-дълги. Възползвайте се от това, че в момента разполагате с малко повече време, което спестявате от ежедневното пътуване до работа.
  • Запазете домашните си правила. Например, ако до момента не сте позволявали на кучето си да се качва на канапето, нека си остане по този начин. По-скоро може да опитате самият Вие да седнете на пода и да гушнете кучето за една прегръдка.
  • Оставяйте кучето си само поне за малко – например, когато отивате до магазина. 🛍️
  • Ако местните пандемични ограничения не Ви позволяват да излизате много, опитайте се да компенсирате загубеното време навън с домашни сесии. Например, да обучавате кучето си на нови трикове би било един настина добър начин за прекарване на време.

Не пренебрегвайте грижата за себе си!

Възможно е също да почувствате промяна в поведението на любимеца си, поради това че вече работите от вкъщи, независимо че ежденевието Ви си е останало същото. Причината за тази промяна може да се дължи на Вас.

  • Несигурността около епидемията може да доведе до тревожност, която кучето Ви да усети. Поради това е възможно то да се опита да бъде по-често близо до Вас, но може да направи и точно обратното нещо – да се дистанцира.
  • Ако се намирате във втория случай, опитайте да подходите към въпроса с чисто съзнание – медитирайте повече или правете упражнения за дишане, преди да обърнете внимание на кучето. 🧘

Мислете за бъдещето!

В условията на социално дистанциране, може би е разбираемо, че е възможно да се опитате да компенсирате липсата на социални контакти чрез любимеца си. Именно това е причината любимецът да е на първо място при много хора.

Независимо от това, не трябва да забравяте какво би се случило с кучето Ви веднъж след като пандемията отмине. Времето, в което ще трябва да ходите навън или на работа без четириногия си приятел ви ще се върне, а след един по-дългът период непрекъснато заедно, раздялата може да се окаже по-трудна.

Ето защо, независимо колко много се радвате на това да бъдете заедно през цялото време, обърнете внимание на правилата по-горе, за да избегнете поведенчески проблеми в бъдеще.

#staysafewalksafe

🙏🏻

***

***

Тази статия е изготвена по материал за официалния блог на Julius-K9.

Четете още любопитни факти и полезни съвети в грижата за най-добрия си приятел като се абонирайте за бюлетина ни тук!

Доскоро!