С какво тегло е кучето ви – наднормено, средно, в норма или недохранено?

Най-лесният начин да оценим състоянието на любимеца си е като тестваме ребрата му с пръстите си. Ако успеем да напипаме ребрата лесно, без да прилагаме натиск, както и ако последните три ребра са видими с невъоръжено око, тогава можем да сме спокойни, че кучето ни е в правилна физическа форма.

Като използваме категориите по-долу може да преценим дали кучето ни е в добра форма, дали е с наднормено тегло или слабо.

Наднормено тегло

При това състояние, ребрата и костите на бедрата могат да бъдат почувствани само при лек натиск или не могат да бъдат усетени изобщо. Ако последните три двойки ребра не се виждат и ако кучето е пълно, тогава дори гръбначният стълб е покрит с мазнина, а костната издатина на гръбнака не може да усети. В такива случаи талията на животното е едва видима, а торсът е на нивото на костите. (Очевидно, той трябва да бъде по-тесен от хълбоците). Ако кучето е малко пълно, ребрата все още могат да бъдат усетени с по-силен натиск. Независимо от това, това състояние не е добро за здравето на кучето.

Наднорменото тегло може да увреди вътрешните органи, т.к. количеството мазнина се натрупва не само подкожно, но и в коремната кухина, на която основа всъщност нараства теглото на кучето. Наднорменото тегло води до увреждане на ставите, затруднява движението и причинява загуба на интерес. Желанието на кучето да си играе и да се упражнява намалява, което влошава и общото му качество на живот. При малките кучета, увеличение в теглото от 0.3 до 0.5 кг може да означава наднормено тегло, докато при големите кучета – промени в теглото между 3 и 5 кг е възможно да са приемливи. 

Разгледайте специалната ни селекция от професионални играчки и аксесоари за тренировка с кучето тук.

Средно тегло

Здравословното тегло е отражение на доброто физическо състояние на кучето, което се отглежда като домашен любимец. При кучетата в това състояние костите се напипват, дори и да не се виждат. Мускулите на животното в този случай са силни, макар и да не е задължително да са ясно видими. Така, гръдният кош не е широк и е леко мускулест. Гръбначният стълб и тазът могат да бъдат лесно напипани и не се характеризират с мастни натрупвания.

Във форма, тренирано или спортно

Това е най-доброто състояние, в което могат да бъдат спортуващите кучета. То се характеризира с ниско процентно количество мазнина и добре тонизирани мускули по цялото тяло. Костите се напипват лесно, а в зависимост от породата е възможно също да се виждат. Такива кучета са изградени от мускули. При тях гръдният кош и хълбоците са широки, а раменете – ясно изразени. Някои хора могат да си помислят, че тези кучета не се хранят добре, но всъщност това не отговаря на истината.

Мускулатурата на кучето отразява неговия начин на хранене. Кучето би било хранено добре, ако то не губи мускулна маса, мускулните влакна не атрофират и то няма излишна мазнина. Ако няма мускули около ребрата или таза, то в тези случаи кучето е слабо. Може да направим аналогия с тяло на атлет, което по същия начин няма излишна мазнина и е изградено изцяло от мускули. Такъв човек не би могъл да бъде описан като човек с лош хранителен режим. Същото е и при кучетата.  


Недохранено                                                                                                              

При това състояние, по кучето има съвсем малко мазнина, а ребрата и хълбоците му са ясно видими. Гръдният кош е тесен и раменете и бедрата му не излизат извън линията на тялото. Да бъде описано като „кожа и кости“ не е единственият признак, че кучето може да е недохранено. Както бе споменато по-горе, когато ребрата и хълбоците не са покрити с мускули, въпреки, че кучето може да дава вид на куче в добра форма, то всъщност страда от хранителен недостатък (обикновено липса на протеини или амино киселини) или просто се нуждае от допълнително храна.

Да не бъде нито с наднормено тегло, нито недохранено е добре за кучето и няма да бъде пагубно за здравето му в дългосрочен план. Целта е да постигнем и поддържаме здравословно тегло по време на живота на кучето. При спортните кучета е особено важно те да бъдат поддържани във форма като това е единственият начин, по който могат да се защитят ефективно ставите им.

Материалът е по статия от официалния блог на Julius-K9.