dogs

Кучета под стрес и как да ги храним

Повечето хора не знаят това, но кучетата също могат да изпитват стрес. Всъщност според експертите това става все по-често.

В наши дни има много фактори, които могат да накарат любимецът ни да се чувства некомфортно. Като започнем от хилядите предмети, които то не може да си обясни – било то пералнята, прахосмукачката или която и да е друга машина, и стигнем до разходките навън дори.

Ако единствено държиш кучето изкъсо с каишката и не го извеждаш някъде, където може да тича свободно, не му даваш да изразходва енергията си и това допринася за развитието на стресово състояние. Присъствието на много други кучета, с които не е свикнало, също може да се превърне във фактор. Още по-често се среща стресът сред работещите кучета, защото те често се налага да бъдат на непозната среда, сред непознати хора и нямат право на разсейване.

Как може да разберем кога четириногият ни приятел е под стрес? Ще разпознаеш това чрез различните части на тялото му:

Опашката е най-познатият начин за разпознаване. Ако е увиснала между краката, това е сигнал за проблем.

Ушите могат да ти кажат много за състоянието на кучето ти. Въпреки че при различните кучета сигналът, който ти дава с тях, може да се различава, ти, като негов стопанин, най-вероятно ще можеш да познаеш промяната. Най-често се придърпани назад като така изглеждат плоско прилепнали към главата.

Очите също се променят при стрес – разширените зеници и побеляването им са обезпокоителни знаци. Самият поглед също може да се промени – кучето изглежда притеснено и се оглежда повече от обикновено като уплашено.

Още няколко признака са треперенето, прекомерното падане на козината, задъхването или честото прозяване без причина. Промяната в изпражненията също могат да са идентификатор.

Как можем да помогнем на кучето си, когато то е под стрес?

Кучета под стрес?

Добра идея е да се консултираш с ветеринар, особено ако признаците са продължили вече дълго време. Но при по-леките случаи някои промени в рутината ще свършат достатъчно добра работа.

Ако си успял да идентифицираш причинителя на стрес, се отърви от него. Дори и да успееш моментно да успокоиш кучето си, ако дразнителят все още е фактор, скоро отново ще се завърнат признаците.

Осигури на кучето си среда, в която да се чувства комфортно – някъде, където винаги да може да отиде и ако иска да се скрие. Малка стая като килер или кучешка клетка ще свършат работа.

Не го оставяй да се обездвижва. Някои животни изразяват стреса си чрез целодневно лежане някъде. Но кучетата имат нужда от дневната си доза упражнения, за да са здрави. Намери начин, който да накара любимецът ти да намериш желание за разходка или игра.

Здравословната диета е може би най-ефикасното в борбата със стреса. Ако то се храни добре и си набавя всички нужни вещества, ще има възможност да се възстанови по-лесно. Правилно изграденото меню е още по-важен фактор за работещите кучета.

А какво съставя перфектната диета?Храна за кучета

На първо място  трябва да се осигури добър енергиен източник. Затова то трябва винаги да има в запас гликоген.  Той представлява много глюкозни единици се явява резервоара в тялото. При физическа активност кучето изразходва запасеното си количество. Кучето развива максимална скорост от 60 км / ч, но я поддържа само за около 30-40 секунди. През това време глюкозата образува млечна киселина, която се натрупва в мускулите. Когато количеството надвиши определен праг, кучето се чувства уморено, мускулите му втвърдяват, а животинчето трябва да се забави или направо да спре. Гликогенните запаси в тялото са ограничени и след няколко минути тялото започва да използва друг  източник на енергия – мазнините (съответно мастни киселини, от които се събират мазнините). Мастните киселини също са жизненоважен източник на енергия.

Често леността при стресираните животни се причинява точно на ниското ниво на гликоген и мастни киселини. Важно е да снабдим приятелчето си с достатъчно енергия, за да има нужната мотивация да се движи и да превъзмогне неприятното си състояние.

Важно!

Друго, което трябва да се погрижим да не липсва на кучето, е протеинът. Той е необходим за растежа и възстановяването на тъканите. За да е в оптимална форма и да се чувства щастливо, трябва да се храни с висококачествено месо, и то в големи количества. Проучванията показват, че кучетата са създадени да поемат храни, съдържащи нива над 30% протеин на база сухо тегло. Което има логика, в предвид, че ако ги оставим на свобода, те ще си търсят плячки,  които да ги заредят с протеини – точно както са правили предшествениците им. Така че тук по отношение на количеството няма как да сбъркаш. Единственото, за което трябва да внимаваш е качеството. Затова ние от bifit-ka използваме само най-добрите съставки в храните си.

И последното нещо, върху което трябва да се обърне внимание, е хидратацията. Както ние, хората, се нуждаем от големи количества вода, за да функционираме оптимално и да се чувстваме щастливи, така и четириногите ни приятели им трябва това. Нормалният дневен прием при кучетата е от 35 до 50 милилитра за всеки килограм телесна маса. Но това може силно да се увеличи при работещите кучета.

Осигуряването на правилна здравословна диета е нужно не само за да излекува любимеца ти, когато е под стрес, но и през останалото време. От екипа на Bifit-Ka осъзнаваме този факт и затова се стараем да подготвим всеки наш продукт с оптимално най-добрите съставки, така че да дадем нужната основа за перфектно здраве на твоето куче. 

Към нагръдниците на кучета с марка Julius K9..