dok K-9

Помнят ли кучетата предишните си собственици?

Собственици на кучето – може ли да оставим следа в нашия домашен любимец?

Ако някога сте имали спасително куче, вероятно сте се чудили дали кучето ви помни предишния си собственик. Паметта на кучетата не работи по същия начин като човешката паме. Невъзможно е да се знае със сигурност колко са видовете неща, които кучетата си спомнят през целия си живот.

Все пак има доказателства, които предполагат, че кучетата могат да си спомнят предишните собственици. От особено значение е дали техният опит с този собственик е  бил поразително добър или ужасно злоупотребяващ.

Хората имаме  “епизодична памет”, която ни помага да разберем минали събития с помощта на временен контекст и също ни помага да помним хората от нашето минало.

Кучетата са склонни да живеят повече в момента и имат по-малка представа за времето от хората. Повечето от тези, които си спомнят, са свързани с информацията, от която се нуждаят, за да оцелеят.

Например: Този човек ме нарани – трябва да стоя настрана. Този човек ме хранеше и ме обичаше – с него е безопасно.

к-9

  1. Проучванията показват, че кучетата използват главно своето усещане за разпознаване на собствениците си. Следователно по-възрастните кучета с отпаднало зрение или признаци на кучешка деменция биха имали много по-малка вероятност да разпознаят и запомнят предишния собственик, отколкото по-младото куче с перфектно зрение.

Изглежда, че определени действия или черти могат да предизвикат спомени за техния опит с предишния си собственик. Например може да сте чували, че спасителни кучета се страхуват от мъже с брада или пък малки кученца имат по-специални предпочитания към възрастни хора.

Като цяло изглежда, че ако едно куче може да разпознае предишен собственик, ако се срещне с него, вероятно няма да има способността да си спомни дали са били добри или лоши времена.

Подготвено от екипа на Бифит-Ка: лидер в доставката на кучешки принадлежности 

Към нагръдници за кучета…