Как да използваме правилно повод?

Това е нещото, с което разполага всеки стопанин на куче в дома си – и обикновено има повече от един вид в различни цветове и размери – а именно, поводът.

Поводът е аксесоар, който ни свързва с кучето ни. Докато го използваме, можем да наблюдаваме как се развиват взаимоотношенията с любимеца ни.

Какъв повод да изберем?

Поводът е незаменим аксесоар за разходката на любимеца в града. Важно е да имаме повод от устойчив материал, тъй като го използваме ежедневно и то по няколко пъти на ден. Идеалната му дължина зависи от големината на кучето ни. Така например, повод с дължина 1-1,2 метра е оптималният вариант за голямо куче в градски условия, докато повод с дължина 1,5 метра може да се окаже далеч по-практичен вариант за едно малко куче. Той би бил достатъчно безопасен в една оживена градска среда, в която е важно кучето да не се отдалечава прекалено далеч от стопанина си, както и да не притеснява другите хора на улицата.

Освен дължината, с повода трябва да съобразим също ширината и размера на катарамата. За едно малко куче, например, подходящ избор би била ширина от 14 милиметра и по-малка катарама, за да се избегне допълнителната тежест. За разлика, обаче, за куче среден размер е препоръчително да използваме 20-милиметров повод с по-здрава катарама. За да направите най-добрия избор за своя любимец, можете да разгледате тук и да си харесате точния модел, който ще пасва най-добре на кучето ви!

За какво да внимаваме?

Преди да излезете на разходка, винаги проверявайте изправността на повода! Когато слагате катарамата на нагръдник или нашийник, винаги се уверявайте, че сте го поставили на правилното му място.

Когато пресичате натоварен път или преминавате през множество хора, винаги дръжте повода при възможност и с двете си ръце. Ако кучето се разхожда от лявата ви страна, свободният край на повода трябва да е в дясната ви ръка. Наведете го малко надолу и със свободната си лявата си ръка, за да осигурите здрав захват. Ако поводът е с подходяща дължина, той би трябвало да се отпусне свободно между вас и любимеца ви.

Правилната работа с повода е особено важна, ако любимецът ви изпитва страх от нещо и се опитва да се освободи от нагръдника. В такива случаи, никога не затягайте повода и не заставайте с лице към кучето. Ако то изпитва несигурност или страх често, то тогава би било добра идея да прикрепяте повода едновременно и към нашийника, и към нагръдника. Идеален за тази цел е, например, повод с две катарами.

Ако докато се разхождате на повод се натъкнете на друго куче, никога не позволявайте на любимеца си да го приближи, преди да сте попитали собственика му дали може. Възможно е другото куче да не е в настроение за компания или да има слабо зрение, което би изострило чувствителността му към близка компания. Съществуват различни причини, поради които другият стопанин не желае двете кучета да се приближават. Следователно, в такива случаи, опитайте се да се разминете с двете кучета от външните си страни. (Винаги може да носите със себе си лакомство или играчка, за да привличате вниманието на кучето си по-лесно).

ВАЖНО!

Никога не оставяйте кучето си без надзор, докато е на повод! Може да се заплете или дъвчейки, да унищожи повода от скука. Ако любимецът ви е все още кученце и използвате повод за първи път – не забравяйте да научите кучето си да не дъвче повода, ако първоначално започне да си играе с него по време на разходка.

Иначе, може да се окаже, че кучето ви често би сдъвкало повода, ако е оставен без надзор. Ако това вече се е случило и от него вече липсват и парчета, препоръката ни е да се консултирате незабавно с ветеринар. За да улесните поставянето на диагнозата, носете със себе си и нахапания повод.

***

Оригиналът на тази статия е публикуван на официалния блог на Julius-K9.

Четете още любопитни факти и полезни съвети в грижата за най-добрия си приятел като се абонирате за бюлетина на Бифит-ка  тук!

Доскоро!