Нагръдник за куче

Поставяне на нагръдник за куче

Нагръдник за куче – поставяне. Ако ремъците са твърде хлабави, кучето ще може да се измъква. Или ще чувства неудобство, ако ремъка пред гърдите е твърде стегнат. Ако пък ремъкът под гърдите е твърде стегнат, катарамата се търка в кожата на кучето и предизвиква прищипване или протриване.

Нагръдник за куче

При правилно поставяне, ще можете да си пъхнете пръстите между гърба на кучето и нагръдника.

IDC® нагръдник от JULIUS K9

Кучешките нагръдници набират все по-голяма популярност поради по-хуманното отношение към кучето тъй като се избягва душенето му от нашийника при по-силно дърпане. Това е особено важно при породи с респираторни проблеми. Освен това нагръдникът е много по-сигурен при разходка – кучето по-трудно би се изхлузило от добре проектирания кучешки нагръдник, отколкото от стандартен нашийник.

Нагръдник за куче IDC® на Julius K9 се предлага в два варианта – тези със гръбна част и тези, направени само от ремъци. Те са първите и вероятно единствените в света, които базират положението на гръдния колан върху математическо изчисление. Това тригонометрично изчисление (2010) позволява на гръдния колан да се разположи по гърдите на кучето в сходна посока с очакваната сила, когато се води на каишка, като по този начин се избягва всякаква тежест върху областта на шията.

Всички модели и размери нагръдници за кучета на Julius-K9 се предлагат във версия със гръбна част.

Тази част лежи на гърба, като частично покрива животното отстрани. Към тази част може да се прикрепи техническо оборудване като фенери, камери, чанти и лепенки. Това гарантира, че оборудването не влиза в контакт с тялото му и следователно не пречи на движението на животното. Закопчалката на ремъка на корема е разположена близо до гърба, далеч от лакътя на кучето, като се гарантира, че тя не пречи на движението, дори когато не е регулирана правилно. Гръбната част се предлага в различни цветове, включително в такива за по-висока видимост.

Особености при нагръдника

При нагръдника IDC® ремъка на гърдите оставя линията на шията напълно свободна и подпомага равномерното разпределение на тежестта при воденето на куче на повод. Широката лента на гърдите е твърда структура, така че тя лежи върху гръдната кост и в резултат на това тя не се движи надолу по краката, затова дава максимална свобода на движението.
Всички компоненти на този вид нагръдници за кучета са произведени в Европа, тествани са и са преминали строга проверка. Използваният материал е водоустойчив отвън, а е дишащ материал отвътре, подходящ за допир с кожата (например памук).
Приютите за домашни любимци са забелязали, че несигурните кучета са по-уверени, когато носят такива нагръдници и ги водят на каишка.

Обърнете внимание

Ако използвате неправилен размер, лентата на гърдите може да се плъзне надолу по предните крака!

По-малките размери (за 10 кг и по-малки кучета) имат ограничени или никакви опции за поставяне на фенерче

Най-малките размери (3.5 кг и по-малки) имат по-твърд дизайн, който първоначално може да изглежда странен. Въпреки това тестовете показват, че това не пречи на Вашето куче по какъвто и да е неблагоприятен начин.

Как да изберем правилния кучешки нагръдник

Много е важно да изберете точния нагръдник и да го поставите правилно, за да се чувства кучето ви комфортно и сигурно по време на разходка.
Когато избирате размерa на нагръдника, най-добре е да имате предвид както гръдната обиколка, така и теглото на кучето. Производителите разбираемо поставят голям акцент върху това как да вземете правилно размерите, тъй като точният размер нагръдник може да предотврати инциденти.

Трябва да избягвате избора на по-голям размер, защото кучето още расте, тъй като каишката на гърдите може да се спусне по-ниско върху предните крака на кучето, то да прескочи и да избяга.

Защо кучето се измъква от нагръдника

Неправилното поставяне е основната причина кучетата понякога да могат да избягат от нагръдника. Важността на правилното поставяне трябва да бъде подчертана силно. Най-добрият отговор е да се избере нагръдник, която е лесен за поставяне и сваляне, като се налагат само леки корекции. Важно е да сте запознати с тези корекции, в случай че кучето попадне в затруднение и трябва да бъде освободено бързо от нагръдника.

Повечето нагръдници идват с ясни насоки от производителите: Julius-K9 предоставя конкретни инструкции за всеки от техните продукти.

Например, с Y-ремъци и подложки за гръдния кош на IDC®, препоръчително е да прикрепите към нагръдника ремък или подложка, като те се слагат отделно. Това означава, че при поставяне на нагръдника, гръдната подложка не трябва да се изтегля над краката на кучето, нито предните крака трябва да се вдигат. За тревожни или енергични кучета е най-добре да използвате нашийник с нагръдника. И да поставите два повода, докато слагате нагръдника.
Y-ремъкът, който свързва ремъка на корема и ремъка на гръдния кош към нашийника, е предназначен да предотврати бягството на кучето.

Как да изберем нагръдник за различни породи кучета

 • Дългите кучета, като дакели, се нуждаят от нагръдник, при който халката за повод е в средната третина на тялото на кучето.
  • За разлика от тях, кучетата с късо тяло с широки гърди, като например мопс, трябва да имат каишка, прикрепена към предната третина на тялото.
  • Широчината на лентите, които са в предната част на гърдите и под корема, е от решаващо значение, когато става въпрос за натоварване, тъй като по-тясната лента поставя по-голям товар върху тялото на кучето.
  • Най-добре е да изберете нагръдник с лента 40 – 50 мм за кучета с тегло над 18 кг.
  • Дори за породи кучета, които тежат само няколко килограма, не избирайте нагръдник с ремъци, които са по-тесни от 14 мм.
  • Широката лента на гърдите е най-добрият начин за осигуряване на равномерно разпределение на товара.
  • Да вземете правилно размерите на кучето е от съществено значение при избора на правилния размер нагръдник. При лошо избрания нагръдник, лентата на гърдите може да се плъзне надолу по краката на кучето. Така то ще може да избяга.
  • Ако нагръдникът задушава кучето или ако дишането е видимо възпрепятствано по някакъв начин, размерът или поставянето не са правилни.

За да обобщим, при избора на идеалния нагръдник за кучета, трябва да вземете под внимание структурата на тялото и формата на отделното куче. А изборът на правилния дизайн е важен за оптимален комфорт.