Команди за основна обучение на кучето (част 1)

Как да общуваме с кучето си така, че да ни разбира? Как да даваме прости, но ефективни команди, за да може то да идва при нас, когато го повикаме и да не бяга извън погледа ни, когато сме на разходка? Кои са основните стъпки от обучението, за да можем да го предпазваме, когато сме навън, както и да изградим една стабилна емоционална връзка, основаваща се на взаимно разпознаване на сигнали и желания?

Разбираемото общуване между стопанина и кучето е определящо за изграждането на добрата връзка между двамата. То е ключово още за формиране на неговото поведение вкъщи и на обществени места, а също и за полагане на основите за текущото му обучение. Това е още и доказан начин за формиране на нагласа за учене, навик за забавление и не на последно място за усвояване на все по-сложни номера и трикове за забавление и ментално развитие.

Ето защо, в тази поредица от статии ще ви представим основните и най-необходими команди, които кучето може да научи лесно и бързо в домашни условия и без необходимост от предварителна подготовка. Единственото, от което бихте имали нужда, е постоянство и шепа лакомства за стимулация, за да може любимецът ви по-лесно да разбере одобрението ви, когато го насърчавате при напредък.

Можете спокойно да упражнявате представените по-долу упражнения в избрана от вас последователност като средното време, което би ви отнело за усвояване на всяко упражнение е около три дни. Представените в тази статия команди са основни за формиране на базовото подчинение на любимеца ви.

Команда „Контакт с очи“

Контактът с очи е в основата на взаимоотношенията ви с кучето ви, както и за формиране на разбирането му, че трябва да ви слуша. Затова, това би било една изключително подходяща отправна точка за постепенно бъдещо обучение.

За начало, опитайте да привлечете вниманието на кучето с лакомство. Може да използвате гласови команди като “Виж” или “Хей”. Когато кучето ви погледне в очите, наградете го с лакомство и му покажете, че очаквате това от него. Постепенно може да усложните упражнението с друг звуков сигнал или избрана от вас фраза като “Добро момче/ момиче”. Продължавайте да повтаряте упражнението, докато вече нямате нужда от лакомството.

КОМАНДА “СЕДНИ”

Това е една от основните команди за изграждане на вашите бъдещи взаимоотношения. Ето примерна последователност от действия, които може да извършите, за да постигнете ефекта на подчинение.

👉 Застанете прав или на коляно пред кучето си като в ръката си държите лакомство. Започнете да движите ръката си от главата към опашката на кучето.
👉 Рано или късно, докато се опита да захапе лакомството, кучето ще седне на земята. Похвалете го! Когато седне, дайте лакомството.
👉 Постепенно при повторение започнете да сменяте ръцете и упражнете с празна ръка.
👉 В този момент, включете гласовата командата “Седни”.
👉 Може да улесните обучението с жест като на снимката – вдигнете показалеца си, за да привлечете внимание, но винаги използвайте първо гласовата команда, защото жестовете привличат вниманието по-силно.
👉 Може да улесните обучението и с кликащ звук.

КОМАНДА “ДОЛУ”

Да научите кучето си да легне „долу“ е основно упражнение като това със сядането. Това би могло да бъде отправна точка за много бъдещи задачи. Вижте как може да го постигнете лесно.

👉Когато кучето ви седне на пода, седнете срещу него.

👉Започнете да движите ръката си с лакомство срещу носа му като постепенно го приучите да легне долу, като е важно да не очаквате мигновени резултати. Може да използвате показалеца си като на снимката по-горе, докато кучето ви разбере какво очаквате от него.

👉Ако кучето започне да се повдига, нежно го наклонете към пода и започнете отново.

👉Когато достигнете до момента, в който кучето е на пода, докато следва лакомството, добавете и команда „долу“. Важно е да използвате гласовите команди преди да включите жестовете си. Започнете да упражнявате движението от изправена позиция.

👉 Дайте лакомството, когато достигнете желания ефект. Може да включите и окуражителна реплика, така че кучето да започне да ви разбира. Насърчавайте и малките напредъци. Затвърдете упражнението чрез повторение.

КОМАНДА „СТАНИ“

Команда „Стани“ е особено практична като може да формира стартова позиция за ред други задачи. Независимо от това, много стопани я пропускат.

👉Застанете прав или коленичете пред кучето като държите лакомство с отворена длан, което придържате с палец.

👉Докато държите ръцете си надолу, кажете на кучето да седне.

👉Сложете ръка пред носа на кучето като постепенно започнете да движите ръката си нагоре, за да може то да я последва.

👉След като се изправи, похвалете го и го наградете с лакомството.

👉Веднага щом любимеца ви започне да разбира какво се очаква от него, прибавете гласовата команда „стани“ преди жеста си.

👉Алтернативно, може да изчакате кучето само да седне и тогава да го похвалите като прибавите и лакомство. Важно е да научите кучето да изчака в позата.

👉Започнете да упражнявате трите основни позиции с командите „седни“, „долу“ и „стани“ като постепенно сменяте последователността.

КОМАНДА „СТОЙ“

Това упражнение е изключително важно. То може да бъде особено полезно в ежедневни ситуации, когато искате да оставите кучето си само за известно време.

👉Изберете началната позиция на сядане, лягане или ставане, от която бихте искали да стартирате обучението, тъй като тя вече би била разбираема за кучето.

👉Застанете с длан пред кучето и кажете командата „стой“, все едно му показвате знака „стоп“, докато кучето заеме желаната поза.

👉Ако кучето застане в позицията, наградете незабавно. Повторете няколко пъти. Започнете отново и бъдете по-бързият от двамата като не давате шанс за грешка.

👉Веднага щом упражнението започне да работи, усложнете командата като се отдалечавате и приближавате и увеличавате дистанцията си, и продължителността на престоя. Никога не приемайте компромиси, свързани с движение наоколо. Насърчавайте стоенето в една и съща позиция. Награждавайте малките напредъци, за да може да затвърдите.

КОМАНДА „НА МЯСТО“

Кучетата обичат своето място, където се чувстват спокойни и в безопасност. Това може да бъде кутия, легло или просто ъгъл. В идеалния случай можем да пренасяме леглото на кучето с нас и в колата, така че да им гарантираме това усещане за безопасност. Независимо от това, изключително полезно би било да можем да отпращаме кучето в леглото му за почивка, когато ни дойдат гости например.

👉Заведете кучето до мястото му, кажете му да легне и го наградете с лакомство.

👉Повторете няколко пъти като постепенно включите и новата команда „на място“.

👉Постепенно започнете да увеличавате дистанцията, от която изпращате кучето, както и времето, през което очаквате, то да остане там.

👉Ако кучето излезе от мястото си, не се карайте, а просто изпратете любимеца си обратно на място.

👉Ако леглото се намира в другата стая, може да си помогнете в командата чрез отваряне и затваряне на вратата.

👉Ако кучето скимти, не се подчинявайте и го пуснете на свобода, след като се е успокоило.

КОМАНДА „КОЛЯНО“

В ежедневните ситуации може да бъде изключително полезно да може да придържате кучето до себе си, особено ако наоколо има друго куче или колоездач. По този начин може да придържате кучето близо до себе си, без да ви се налага да спирате. Това упражнение е изключително подходящо за ранната възраст, защото кучетата имат склонност да ни следват от само себе си.

👉Кажете командата „коляно“ и насочете кучето към крака си, докато се изравните. Когато кучето изпълни очакването ви, насърчете доброто постижение с лакомство.

👉Повторете командата и направете крачка напред като придърпате кучето със себе си като може отново да използвате награда. Ако любимецът ви ви последва, наградете го, насърчете го на всяка крачка и повторете, докато научите движението.

👉 Постепенно увеличавайте броя на крачките, посоката на движение и мястото на упражнение.
👉 Винаги упражнявайте и командата за спиране. Усложнявайте упражнението постепенно като винаги използвате лакомство за насърчаване на напредъка.

👉Постепенно включете заповед за преминаване от другата страна като за целта използвайте друга реплика, например „на дясно“. Важно е да разберете коя е силната посока на вашето куче, в която то би изпълнявало командите по-лесно. Независимо от това, не забравяйте да упражнявате и двете.

КОМАНДА „РАЗХОДКА НА ОТПУСНАТ ПОВОД“

Дърпането на повода при разходка, особено при големите кучета, никога не е приятно и може да особено проблемно, ако то завърши с влачене по улицата. От друга страна, от нито едно куче не можем да очакваме просто да се разхожда до нас, тъй като разходката за него винаги би била начин за откритие, забавление и душене наоколо.

👉Сложете повода на кучето си и бавно започнете да се движите напред.

👉Когато кучето ви последва с отпуснат повод, насърчете и го наградете.

👉Ако усещате напрежение в повода, незабавно сменете движението в противоположна посока.

👉Когато кучето ви настигне, отново похвалете и наградете с лакомство.

***

Инструкциите за основно обучение са изготвени по материали на професионалната марка за кучешки аксесоари и принадлежности JULIUS-K9. Лакомствата, към които реферира статията, са от премиум марката BOW-WOW на чешката компания Mira Mar, специализирана екслузивно в производството на висококачествени беззърнени лакомства за кучета с IFS & HACCP сертификат за безопасност и ветеринарен контрол.

В месечния бюлетин на Бифит-ка можете да да получавате редовни и полезни съвети в грижата за любимеца си ежемесечно. Абонирайте се тук: https://mailchi.mp/15c4a62cc9c8/bifitka_newsletter