Най-често срещаните професии за кучета и в какво се състоят

Кучето е най-добрият приятел на човека, а истинският приятел осигурява много повече от компанията си. Всички кучета имат работен инстинкт, както и инстинкт да помагат на любимите хора. Както при хората, всяко куче има потенциал да развие различна кариера, която зависи от породата и характера му.

Работещите кучета са навсякъде около нас. Някои от тях работят в пожарната, а други охраняват стадата във фермите. Кучетата могат да упражняват различни професии, но преди да научите кучето си да работи, проверете дали отговаря на съответните кариерни изисквания. В тази статия може да получите допълнителна информация за това.

А знаете ли, че от своето създаване досега брандът Julius-K9 е една от най-предпочитаните професионални марки за работещи кучета? Прочетете повече за специализацията и историята на компанията тук.

Служебни кучета – асистенти

Не е необичайно да объркаме кучетата – асистенти с кучетата за терапия, но служебните кучета преминават специализирано обучение, за да могат да оказват съдействие на хората с увреждания. И тъй като тези животни могат да показват пътя на хората с увреждания или да сигнализират при пристъпи, обикновено е позволено да придружават стопанина си навсякъде.

Имайте предвид обаче, че не всяко куче е скроено така, че да се превърне в куче – асистент, както и че тази професия изисква огромно търпение и отдаденост. Също, тези кучета имат уравновесен темперамент, както и не позволяват да бъдат разсейвани от основната си задача да оказват помощ на стопанина си.

Знаете ли, че може да обозначите ясно вашето служебно куче чрез велкро лепенка за нагръдник или повод Julius-K9? Вижте повече тук.

Кучета за терапия

За разлика от кучетата – асистенти, животните, които са обучени за предоставяне на терапевтични услуги не могат да придружават стопанина си навсякъде. Независимо от това, те също следва да бъдат търпеливи и състрадателни, тъй като тяхната работа е да осигуряват комфорт.

Някои стопани обучават любимците си в тази професия и след това ги завеждат в болници, домове за стари хора и дори училища. Там любимците им осигуряват емоционална подкрепа.

Сравнение

Една от приликите, които ще откриете и при двете професии е, че кучетата – асистенти и терапевтичните кучета следва да бъдат добре социализирани, с умерен нрав, както и да не изпитват страх от непознати. И двата кариерни пътя изискват още солидна доза обучение, което да подготви кучето да изпълнява съответната професия.


Кредит за снимка: http://www.khills.net/
Служебни кучета за разпознаване на мирис

Тези животни се обучават как да разпознават определени субстанции по техния мирис като субстанциите могат да варират от лекарства до експлозиви. В действителност, обучението за разпознаване на мирис е елемент от различни професии за кучета като например:

  • кучета-следотърсачи;
  • пожарникарски кучета;
  • полицейски кучета;
  • военни кучета.

Някои от тези служебни кучета се учат още как да издирват загубени хора, но те могат да разпознават и мириса на определени здравословни състояния като рак или промяна в нивата на кръвна захар. Подобно обучение преминават и кучетата, които трябва да сигнализират за припадъци.

Обучението за тази професия отнема доста време, а животните накрая следва да преминат изпит. За целите на обучението стопаните често се нуждаят от специално оборудване. Разгледайте нагръдниците, поводите и специализираните играчки на Julius-K9, за да улесните процеса. 

Пожарникарски кучета

Обикновено пожарникарските кучета се асоциират с далматинците, тъй като исторически тази порода е нещо като талисман на пожарната служба. Преди години, далматинците бягали смело покрай каляските, теглени от коне. Впоследствие, пожарникарите започнали да използват породата, за да сигнализира чрез лаене, когато по улицата наближава файтона на огнеборците.

Полицейски кучета

Това е една от най-обичайните професии за кучета и често в тази роля виждаме немските овчарки. Полицейските кучета, известни още като K-9, преминават през сериозно специализирано обучение, за да помагат на партньорите си. Понякога това се състои в издирване на изчезнали хора, но друг път включва преследване на престъпници. В зависимост от нуждите, кучетата могат да се обучат дори да разпознават мириса на наркотици.

Военни кучета

Много от нас не биха си и представили дори, че куче може да работи редом с военните, но тези животни оказват съдействие в изпълнението на военни задачи. Например, военни кучета помагат за идентифициране на експлозиви или за претърсване на терени. Това обаче далеч не е всичко, тъй като тази професия включва също и издирващи и спасителни операции! Благодарение на таланта си за издирване, военните кучета могат да запомнят мириса на изчезнал човек и да помогнат за откриването му.

Вижте част от тестовете на терен, през които преминават продуктите на Julius-K9, за да подпомагат работата на военните кучета в Европа тук.

Кучета за спасителни операции

Независимо че спасителните операции могат да бъдат част от длъжностната характеристика на различни професии, сами по себе си те представляват самостоятелно кариерно направление. Треньорите използват кучетата, които са преминали през това високо-специализирано обучение, за издирване на изчезнали хора и претърсване на територии.

Обикновено в тази професия се специализират лабрадор, голдън ретрийвър, бордър коли и немска овчарка. Това се дължи на изключителната им ловкост и талант за улавяне на мирис.

Кучета-пастири

При тази професия някои кучета подпомагат стопанина в изпълнението на ежедневните му задължения, докато други охраняват къщата или пазят стадата.

Във фермата кучетата-пастири наглеждат стадата от овце, добитък или други животни. За страничния наблюдател тези кучета все едно просто лаят и гонят животните, но всъщност това не е точно така. Пастирското куче трябва да събира стадото и да гарантира, че то не се разпръсва на далеч.

Ловджийски кучета

Задълженията на тези кучета могат да бъдат както около стадата, така и по време на лов. И независимо че ловуването е инстинкт при всички кучета, това далеч не означава, че всяко куче може да се справи с тези задачи.

Породи като сетeр, ритрийвър и кокер шпаньол могат да са особено полезни за преследване на жертвата. Някои хрътки, например, имат супер силно развито зрение, а други улавят лесно мирис.

Кучета за доставка

В определени географски ширини тези кучета са от изключително значение. Кучешки впрягове с шейни, например, се използват за разнасяне на храна, лекарства или други продукти от първа необходимост за хора в затрупани от сняг райони.

По тази тема може би вече се сещате дори и за не една филмова история, в която кучето играе ролята на спасител? Един такъв пример е историята на Того. 

Кучета в развлекателната индустрия

Всички професии за кучета са еднакво важни, тъй като всяка удовлетворява различни изисквания. Кучетата, които работят в развлекателната индустрия са точно толкова значими, колкото и всички останали. Тази професия може да има различни прояви като:

  • Шоу-куче: тези кучета могат да демонстрират красотата си и да забавляват публиката.
  • Талисмани: предпочитани са от определени фирми или училища.
  • Филмови звезди: тези кучета са подходящи за спечелване на слава и състояние.

Трябва да отбележим, че независимо че професията не изисква същото ниво на обучение, както при спасителните кучета, тя е свързана с много работа. Шоу-кучето, например, трябва да може да демонстрира подчинение и умения при команда от стопанина си. По същия начин, филмовите звезди трябва да изучават нови номера, свързани с ролята, за да могат да се справят с различните ситуации.

Настина, може би за всяко едно куче съществува и професия. Куче, което дарява обич и защита, може да бъде перфектна охрана за семейството, докато безстрашният ритрийвър действително може да участва в издирващи и спасителни операции. Други кучета пък са подходящи да блестят в светлините на прожекторите и дори да извървят кариерния път до големия екран в Холивуд.

Обучението може да се превърне в детска игра, когато разполагате с точното оборудване за вашите цели. Пазарувайте в Бифит-ка, за да откриете своите професионални аксесоари за обучение от Julius-K9.

***

Оригиналът на тази статия е публикуван на официалния блог на Julius-K9.

Четете още любопитни факти и полезни съвети в грижата за най-добрия си приятел като се абонирате за бюлетина на Бифит-ка  тук!

Доскоро!