Животът с куче в големия град

Наистина, в големия град няма нищо странно в това да разхождате кучето си на няколко метра от автобусната или трамвайната линия, да го взимате със себе си в градския транспорт или просто да го заведете по магазините или на мол. Кучетата, които израстват в такава среда имат склонност автоматично да се приспособяват към тези неща. Независимо от това, ако живеете в крайните квартали или в малък град, а кучето ви никога не е било в подобна среда, може би трябва да отчетете определени съображения преди да заведете любимеца си в забързания център на големия град.

Какво да вземете с вас?

Ако пътувате с градски транспорт, добра идея би било да изберете за любимеца си нагръдник, който се поставя лесно. Обърнете особено внимание на избора на размер и се уверете, че нагръдникът пасва точно. Водещите производители на нагръдници винаги предоставят детайлни таблици за определяне на размера на продуктите си.

В идеалния случай, нагръдникът ви не би трябвало да е нито тесен, нито широк – за да пробвате, можете да видите дали пръстите ви минават между нагръдника и кожата на любимеца ви. Когато избирате нагръдник, можете да закупите такъв с дръжка, с която да помагате на кучето си да забави ход, когато се качва в автобуса или в трамвая. Тя може да се окаже полезна също, когато трябва да преминете с кучето си през тълпа от хора или просто когато искате то да стои близо до вас. Ако се разхождате вечер, може би било добре да използвате нагръдници със светлоотразителни елементи, така че любимецът ви да се вижда отдалеч.

Когато се разхождате в големия град, винаги дръжте повода здраво, но избягвайте да го затягате, тъй като това би напрегнало и кучето ви. Винаги носете със себе си лакомства или играчки. Те могат да влезнат в употреба, ако ви се наложи да отклоните вниманието на животното или пък да насърчите доброто му поведение. Играчките и лакомствата могат да бъдат полезни също, за да се презастраховате, ако се сблъскате с нова ситуация, която може да уплаши кучето ви.

През лятото или ако сте планирали да прекарате няколко часа навън в града, винаги носете със себе си купичка и вода, за да можете да се погрижите за кучето си, когато ожаднее. Винаги носете със себе си и торбичка за отпадъци.

За всеки случай, можете да се снабдите и с намордник, особено ако планирате да пътувате с градски транспорт. Поради това се налага да приучите кучето си да носи намордник от ранните етапи на развитието си. За целта трябва да тренирате кучето си да възприеме намордника постепенно като при първото слагане можете да използвате и лакомства, за да му помогнете да го възприеме върху тялото си. Ако кучето ви се раздразни или се опита да го свали с лапата си, това означава че сте избързали, така че може да опитате отново, може би този път една идея по-бавно. При избора на намордник е задължително да се уверите, че кучето ви се чувства комфортно с него. Никога не купувайте намордници, които притискат устата на кучето.

Автобус, метро или трамвай

Ако желаете да пътувате с любимеца си в градския транспорт, по-скоро е редно да социализирате кучето си за съответния вид транспорт, който желаете да използвате, отколкото просто да вземете автобуса, без каквато и да е подготовка. Можете да използвате насърчителни тактики, за да регулирате поведението на любимеца си както когато сте на автобуса, така и когато се качвате на него. Когато овладеете това, следващият етап в подготовката би била да овладеете поведението на кучето в самия автобус. Освен рязко движение, кучето ви би могло да се изненада още от сигнализацията на затварящите се врати, за което трябва да сте подготвени. Затова, измислете начин как да разсеете кучето с команда, която то разпознава, с лакомство или играчка.

Ако искате да пътувате с метро, винаги обмисляйте пътя до платформата. Единственият начин да транспортирате кучето си безопасно върху ескалатор в движение е като го носите, тъй като лапичките му могат да бъдат заклещени на стълбите, ако то не пристъпва достатъчно бързо.

Заедно по магазините

За щастие, в наши дни все повече търговски центрове позволяват посещение с домашни любимци. Така, когато вече желаете да посетите магазините или да свършите нещо, вече не е необходимо да оставяте животното в къщи или в колата само. Търговските центрове обикновено са екипирани с автоматични или въртящи се врати, което в началото може да бъде леко стресиращо за домашния ви любимец. Независимо от това, ако те преминат през подобна врата без проблем при първия опит, похвалете ги, но ако се уплашат, не забравяйте за лакомствата, с които сте се подсигурили. Ако се окаже, че кучето ви упорито отказва да премине през вратата, огледайте се наоколо около входа, тъй като моловете почти винаги имат и обикновен вход, с което кучето ви е привикнало.

Тъй като търговските центрове обикновено са изключително оживени пространства, уверете се, че кучето ви не дразни други клиенти или пък не върши някаква друга пакост в самия център.

Ако имате нужда да изчакате за нещо, оставете кучето да легне в краката ви и ако то стори това, насърчете го с похвална реплика. Редно би било да сте подготвили любимеца си за това предварително вкъщи, т.к. той би могъл да се развълнува силно от новата среда, ако преди това не сте отиграли определени тактики първо вкъщи.

Винаги очаквай неочакваното

Ако до момента не сте били в градска среда с кучето си, можете да се сблъскате със ситуации, в които кучето загубва сигурността си или просто го е страх. Отново, не забравяйте да се запасите с лакомства или любимата играчка на кучето си, така че да можете да го примамите с тях, когато то не желае да се помръдне например или да пресече даден участък. Ако кучето ви се уплаши от нещо, например силният звук на двигател или човек, който прави необичайни движения, спрете до него и му говорете с нежен и спокоен глас, за да го държите близо до себе си. Действително е добре да избягвате едно нещо и то е да потупвате нервно кучето си, защото по този начин само ще усилите идеята, че те трябва да се страхуват от нещо, което току-що са преживели.

Ако желаете да останете в града по-дълго, трябва да планирате време, в което кучето ви да може да побяга свободно. Една добра идея е да проверите къде се намират определените за целта паркове, да позволите на кучето си да играе, да изразходва енергията си и да освободи напрежението си от всичките тези нови изживявания.

За да избегнете конфликт, преди да влезете в парка за кучета, попитайте за разрешението на хората, които са вече вътре, за да се информирате в случай че някои от кучетата там не се разбират с други кучета. Никога не позволявайте на кучето ви да се доближава до други кучета без първо да попитате, дори и последните да са на каишка, просто защото никога не можете да предскажете дали те са изнервени, болни или дори агресивни. Например, ако се срещнете с друго куче на тесен тротоар, трябва или да отстъпите, или да помолите кучето си да седне, докато премине другото животно. Друг вариант би бил да се разминете с двете кучета от противоположните страни на улицата. С други думи, ако кучето ви се намира до левия ви крак, задръжте го от лявата страна на тротоара и оставете другото куче да ви подмине от дясната страна.

Социализирайте животното

Най-доброто решение да приучите кучето си към средата на големия град, е като използвате градски стимули. Така например като кученца, любимците ви могат да възприемат гореописаните предизвикателства доста по-лесно, а ако забързаната градска среда формира положително изживяване в съзнанието им, ще можете доста по-лесно да се справите с тези задачи и по-късно. Затова, когато приключи една визита при ветеринар например, можете да отделите малко време и за друг тип занимания, особено ако живеете извън зоната на града. Истината е, че няма как да предвидите в коя ситуация бихте могли да се възползвате от уменията на кучето си да пътува в градски транспорт или да оцените липсата на паника при пресичането на автоматично затваряща се врата.

Материалът е по текст на Orsolya Varga-Molnár за официалния блог на JULIUS-K9