Какво e IPO

Какво e IPO и Шутцхунд

Всички видове обучение като Шутцхунд и IPO произлизат от Германия.

Какво e IPO и Шутцхунд

Това са тренировъчни тестове, разработени като основен метод за подбор на първокласни немски овчарки. Целта им е да определят доколко е подходящо кучето за работа в следните направления:

  • Издръжливост и сила
  • Бързина и ловкост
  • Темпeрамент и нервност (колко добре се справя кучето със стреса)
  • Смелост
  • Интелигентност
  • Преданост към водача
  • Желание за работа

Основателят на породата немска овчарка, Макс вон Стефаниц, вярвал, че тези тестове са необходими, за да се продължи развъждането на кучета с най-висока работоспособност и да отстранят неподходящите от генетичния фонд.

 

Шутцхунд и IPO

В сегашния формат практически няма разлика между Шутцхунд и IPO. И двете системи са създадени с една и съща функция. IPO е международният стандарт и някога е имал различни правила, определени от Международната федерация по кинология FCI. През 2004г. VDH / Асоциация на немското куче/ променя правилата на Шутцхунд и ги подчинява на правилата на FCI.  От тогава стандартите за двете са напълно еднакви.

Немските овчарки доминират в повечето Шутцхунд състезания, въпреки че доста породи могат да участват, и често доминират и в IPO. На теория всяка порода може да бъде тренирана по стандартите на Шутцхунд, но треньорите знаят, че не всяко куче и не всяка порода са подходящи за тази работа. Това е истинско изпитание за кучето и изисква отлични способности в няколко направления.

Какви са компонентите на тренировката и изпита?

Обществото често има погрешна представа за този тип тренировки. Обикновено на снимките с хапещи ръкав кучета хората виждат агресивно и потенциално опасно животно. Това, което те не знаят, е колко добре контролирани трябва да са тези кучета. За разлика от полицейските кучета и кучетата за лична охрана, които не се нуждаят от толкова силна провокация, в Шутцхунд животните трябва да са строго обучени и са по принцип изключително безопасни сред хора. Повечето хора всъщност са приятно изненадани, когато срещнат такова куче. Те често нямат представа, че обучението се състои от три компонента, като защитата е само един от тях.

Елементите на шутцхунд/ IPO са:

Послушание

Обяснение Какво e IPO. Подчиняването на команди е на високо ниво, като цели да тества интелигентността на кучето, желанието му за работа и желанието да  угоди на водача си, способността да следва указания и да работи под стрес ( преминаване през група от хора, сред силни шумове като изстрели и др.) Подчинението включва водене с/без повод, донасяне на предмет (включително през препятствие), подчиняване на повикване и изпращане, както и на командите “стой” и такива, свързани с работата като например: “седни” и “долу”. Важно е кучето да работи с видимо удоволствие и интерес.

Следа

Нивото на трудност се различава в зависимост от степента по IPO, за която се работи. Упражнението по следа тества не само способността на кучето да души, но и да остане фокусирано достатъчно дълго, за да проследи миризмата, без да се разсее или откаже. В същото време това е тест колко уверено е кучето и колко добре работи пред водача си. По време на следа кучето не може да търси помощ! Изискванията са кучето да идентифицира различните обекти (като сигнализира по някакъв начин, например лягайки до или върху обекта), които са били скрити от следополагача.

Защита

Тази част e най-погрешно разбраната от трите фази на обучение и по принцип е тази, върху която публиката се съсредоточава най-много. По време на тренировките или изпита трябва да има „фигурант“, с който да се работи по защитата. Това е човек, който носи подплатен ръкав за хапане. Той се скрива зад прикритие и по някое време да се опитва да избяга или се преструва, че атакува/заплашва кучето или водача. Първоначално животното трябва да намери „фигуранта“, докато се крие, и да го задържи там за водача.

Когато „фигурантът“ се опита да избяга или застраши  кучето или водача, кучето го задържа активно като го захапва за ръкава.

Кучето трябва да е достатъчно уверено и психически стабилно, за да се справи с тази задача, но в същото време da e чувствително към командите на водача и да пусне ръкава, когато му се нареди. Трудно е да накараш куче да се оттегли, когато е в силно възбудено състояние, затова е наложително да е добре тренирано и да реагира на командите на водача.

Важно е да се спомене, че темпераментът е много важен аспект на всички нива. Множество неща са интегрирани в тестовете за оценка на темперамента на кучето. Ако кучето се провали на тези елементи (като покаже страх, нервност, изключителна агресия, реакция на звуци, слаби нерви и др), то няма да може да премине теста.

zashtita1

Какви са степените на обучение по IPO? 

Има няколко различни степени, в които прогресивно нараства трудността на работата. За всяка степен има 300 точки (100 за всеки от трите компонента от послушание, следа и защита). За да издържи изпита за степен, кучето трябва успешно да придобие поне 70 точки (70%) в следа и послушание и поне 80 точки (80%) в защитата. Разбира се, целта е да се постигне възможно най-висок резултат.

 

Ето как се разпределят степените (Какво e IPO):

SchH 1/VPG 1/ IPO 1: Начинаещо ниво (послушание, следа и защита)

SchH 2/VPG 2/ IPO 2: Средно ниво (послушание, следа и защита)

SchH 3/VPG 3/ IPO 3: Напреднало ниво (послушание, следа и защита))

 

Могат да бъдат спечелени и няколко допълнителни степени:

FH: Напреднало ниво на следа.

BH: Това е първо ниво за всичко друго. Тест за послушание и сигурност насред трафик.

WH: Това е тест за кучета пазачи и тяхната бдителност.

AD:  Тест за физическата сила и възможностите на кучето.

SchH A: Само за послушание и защита.

 

Към нагръдници за кучета.

Към Facebook страницата на фирмата.