dog-candy

10 “НЕ” в храненето на Кучето и Котката

Знаете ли, че има неща, които никога не трябва да се дават на кучето или котката?

Информацията е взета от статия на д-р Карен Хелинген.

“Много години съм работила в спешна помощ. Какви ли не храни и напитки са давали собствениците на животните, които после ми се налагаше да спасявам. А правилото е просто – ако това не е особено полезно за вас самите, по-скоро е вредно за вашата котка или куче. Някои животни са готови да изядат какво ли не, затова стопаните трябва да са внимателни, за да не се окаже техният любимец пациент на спешното. Ето десет продукта, които не трябва да се дават на животните:

 

  1. Никакви кости – костите са вредни за животните! Всяка година безброй животни се оказват в отделението за бърза помощ след угощение с кост. Работата е там, че кучетата са месоядни, а не всеядни животни, и повечето кучета и котки просто не смилат костите. Остро парченце кост или заседнало в червата късче могат да доведат до пагубни последици, обикновено операция. Костта може да заседна в устата или в гърлото, което също е опасно. Вредни са всякакви кости, вкл. свински, птичи и говежди. Следващият път, когато ви се прииска да дадете кост на кучето, нека бъде “Nylabone” (Изкуствена кост от зоомагазина за поддържане на зъбите). Кучето ще ви каже “благодаря” за това.

 

  1. Шоколадът може да бъде смъртоносна отрова, тъй като съдържа веществото теобормин, което предизвиква сърцебиене, възбужда централната нервна система и свиване на артериите. Клиничните симптоми могат да бъдат най-различни – от гадене, диария, безпокойство и раздразнителност до остра сърдечна недостатъчност, припадък с конвулсии или смърт. Това може да стане съвсем бързо – след 4-6 часа след като кучето е изяло шоколада. Смъртен изход при петнайсеткилограмово куче може да предизвика 1 фунт шоколад. Ако кучето ви се е наяло с шоколад, незабавно се обърнете към ветеринар.

 

  1. Алкохолът също е крайно вреден за кучетата и котките. Животните се опияняват много бързо: започват да се препъват, да се удрят в предмети, травмират се и губят контрол над пикочния мехур. Във високи дози алкохолът потиска централната нервна система, дишането и сърдечната дейност и може да доведе до смърт.

 

  1. Млякото също не е от полза за животните. Mного от тях не понасят лактозата (млечната захар), което може да предизвика диария. При животните често отсъства ензимът, необходим за разграждането на лактозата, което води до стомашно-чревни проблеми. Дори ако на животното му харесва вкусът на млякото, особено при котките, въздържайте се от него.

 

  1. Много опасни за животните са шунката и другите солени деликатеси и продукти. Освен високото съдържание на мазнини, в тях има много сол, което може да предизвика силни стомашни болки или панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза). Освен това едрите кучета, които ядат солена храна, пият много вода, което може да доведе до опасното за живота състояние – разширение на стомаха. Стомахът се напълва с газове и след няколко часа може да се завърти, при което кучето обикновено загива.

 

  1. Лукът е токсичен за животните (в големи количества – няколко сурови глави). В него се съдържа веществото алил-пропил-дисулфид, което уврежда червените кръвни телца и може да доведе до печален изход. Животните развиват анемия, слабост, дихателни проблеми. Ако кучето ви се е наяло с лук, по-бързо се обърнете към лекар.

 

  1. Кофеинът също е вреден. В него се съдържа метилиран ксантин, който, както шоколада, превъзбужда централната нервна система и сърцето. След няколко часа може да предизвика повръщане, раздразнителност, силно сърцебиене и даже смърт. В никакъв случай не допускайте животните до сутрешното си кафе или чай.

 

  1. Плодовете на авокадото също са опасни за животните. Първо, те съдържат много мазнини и могат да предизвикат разстройство, повръщане, даже панкреатит. Второ, семената на авокадото са токсични и могат да заседнат в червата, предизвиквайки непроходимост, заради което да се наложи хирургическа намеса.

 

  1. Много хора ще се учудят, но за котките е вредна рибата тон. За нормалната работа на сърдечния мускул е необходима аминокиселината, наречена таурин. Ако искате да поглезите котката си с риба тон, чийто вкус тя така харесва, давайте специална риба тон за котки, в която е добавена така нужната й аминокиселина.

 

  1. Резултатите от последни изследвания показват, че стафидите и гроздето могат да предизвикат у животните бъбречна недостатъчност. Малките кученца при това могат да се задавят с грозде.

 

* В никакъв случай не хранете кучетата с подправки и пушени меса – съдржащите се в тях феноли са крайно токсични за черния дроб! “

 

Подходяща храна за кучета…