Julius K-9

Само казаните думи могат да бъдат разбрани

Или каква е истинската история на надписите върху кучешките нагръдници

 

Безжизнено тяло лежеше на тротоара, а до него – скърбящият му приятел.

Унгарската визла пазеше бившия си партньор в игрите и заедно с него, спомена за последните седмици заедно в борбата с глада и жаждата в покрайнините на Будапеща. Гледката беше сърцераздирателна за младия мъж, с опит в спасяването на животни, който мина покрай тях няколко пъти на път за работа. Дойде моментът, в който не можеше да издържа повече. Слезе от колата, приближи се и повика кучето. Но то изглежда не прояви никакъв интерес и обърна глава настрани, дори и след предложеното парче бекон.

Какво друго можеше да се направи? Като последно усилие мъжът отвори широко вратата на колата. Кучето най-сетне се изкуши от възможността за помощ и скочи на седалката. Настани се удобно там, сякаш винаги е пътувало така.

Вкъщи присъствието на домакина доберман беше изненада за кучето от улицата. Двете животинчета въобще не се разбираха. В малкия апартамент трябваше да се въведе ограничителна система с барикади.Тя разделяше четириногите и пречеше на движението на двуногите заедно с това. Нямаше какво друго да се направи  – започна се търсене за нов собственик. Неуспешно. В последен отчаян опит мъжът заведе кучето на оживен площад и завърза каишката за една пейка.  От разстояние започна да наблюдава минаващите хора. Никой дори не се спря. На следващия ден направи нов опит, но този път завърза табелка на врата на кучето: „Търся си нов собственик“. Учудващо, за няколко минути унгарската визла беше заобиколена от хора.

Започна се философски дебат кой да я вземе за домашен любимец, докато една възрастна жена не отвърза каишката, с което красноречиво заяви „Намери си новия собственик“.

IDC

От тогава изминаха 25 години, или иначе казано два кучешки живота.  Мъжът, споменат по-горе е самият „Юлиус“ Гюула Себо, създателят на „говорещите нагръдници“, собственикът на Julius K9.

Тази случка се загнездила в мислите му за дълго. Накрая той осъзнал, че всъщност е измислил нов начин за комуникиране в търсенето на нов собственик.

Нямаше друг начин – нещата, които кучетата имаха да кажат, трябваше да бъдат преведени на език, който хората да разбират.

След това раждането на идеята, която да започне фирмата, беше просто следващата стъпка: кучешки нагръдник с текст, който може да се сменя.

Oдобрението по света надмина всички очаквания. Успехът на продукта не намаля и в следващия четвърт век. Днес, подобни лепенки за нагръдници произвеждат много фирми, но те са със точно същите размери като оригиналните лепенки за нагръдника K9-Powerharnesses.

Качество на нагръдниците на Julius K9 е безупречно само по себе си, но с надписите по тях те достигат до хората емоционално. В началото се използваха традиционните надписи за полицейски и военни кучета,. По-късно се появиха вариантите „Готин мъж“, „Мачо“, „Сексмашина“, „Моя е по-голям“ и лавината започна. Любители на животни или не, всички забелязваха надписите и бяха повлияни от изразеното.

julius-k9

Дори най-малката промяна може да помогне във възприемането на кучето като приятел и другар. Репутацията на Julius K9 стигна до такoва ниво, че производството понякога не можеше да смогне. Не беше изненадващо, че тази тенденция предизвика създаването на копия в далечния изток, с които се борим както с развитие на продуктите така и с нови законни промени.

С постоянните подобрения на кучешкия нагръдник, изборът за надписите се разширява също.

Така животните, макар и с малко помощ, да съобщят: „Ние имаме какво да кажем!“.

Може да разгледате нагръдниците ТУК